in English

EGYHETES TENGERI KENUTÚRÁK HORVÁTORSZÁGBAN

Horvát kenutúra
Horvátországi tengeri kenutúra
Kenutúra Horvátország
Kenutúra Horvátországban
Kenutúrázás a tengeren
Kenuzás a tengeren
Tengeri kenutúra
Tengeri kenutúra Horvátország
Tengeri kenutúrák
Tengeri kenutúrázás

Kiscsoportos nomád tengeri kenutúráink vizsgázott kenutúra vezetővel, egyszerre legfeljebb kilenc utassal szállnak vízre. Minden szükséges felszereléssel ellátunk, csak a személyes holmidat kell hoznod otthonról. Előzetes találkozók és felkészülések során mindent megtanítunk.

Furcsaság: rendkívül stabil kenuinkat kajaklapátokkal evezzük, de könnyítésnek vitorla is van nálunk. Hiába, szeretünk újítani…

Tengeri kenutúra dátumok 2024-ben:
július 3-10,  12-19,  július 29. - augusztus 5.
augusztus 7-14. (betelt), 16-23.
A horvátországi Pasman-szigetről indulva szervezünk egy-egy hetes evezős túrákat.
Jelentkezési határidő május 15., általában április végére telnek be; Felkészülési határidő: június 30.

„Életre szóló élmény, szakértői túravezetéssel.” – Sütő Brigitta

Mit kínál egy Adriai-tengeri kenutúra?
Gyönyörű tengerpartokat, kristálytiszta, kék tengert, szépséges öblöket, virágzó leandereket, örkösen ciripelő kabócákat, történelmi városokat találunk a Horvát-tengeren. Több szigetet érintünk az kenutúra során, városokat, éttermeket látogathatunk meg. Ha szerencsénk van, találkozunk delfinekkel. Alig látogatott helyeken fürdünk, merülünk, és gyönyörködünk a víz alatti világ lakóiban.

„Fantasztikus csapat, emberek, helyek, élmények! Jó kis kalandozás így vettem magamnak én is egy kajakot, hogy minden hétvégén csapassam.” – Polyák Tamás

Kinek ajánljuk a tengeri kenutúrát?
Olyan vizet szerető embernek, aki vállalja, hogy kilép a megszokott világából, és egy hétig elfogadja a nomád élet kihívásait. Aki hajlandó időt szánni a felkészülésre, megtanulni a szabadtüdős merülést, és az evezést. A kenuk pakolásakor a vízben gyalogolunk, így szerencsés, ha rugalmasak vagyunk, és jó egyensúlyérzékkel rendelkezünk. Nem szükséges rendkívül erősnek lenni, mert folyamatosan nincs szükség nagy erőkifejtésre, de előfordulhat, hogy kapaszkodnunk kell a lapátba. Az evezősöket úgy válogatjuk össze, hogy az erőviszonyok kiegyenlítődjenek. Minden hajóban lesz egy evezős, akinek már nem ez az első tengeri kenutúrája.

Tengeri kenutúra: veszélyek!
Tengeri kenutúráinkon még sosem borultunk be. A legvalószínűbb baleseti kockázat az elesés a kenu ki és bepakolása közben, annak minden lehetséges következményével. Feltámadó szél, nagy hullámzás esetén nem indulunk útnak. A nagyon pontos 3 órás időjárás előrejelzést a túravezető figyeli. Ha már elindultunk, a kialakuló vihar elől a partra evezünk. Egyszerű borulás esetén fürdünk egyet, a túravezető és a csapat segít megoldani a helyzetet. A hajókat úgy pakoljuk be, hogy a rögzített rakomány a kenu úszóképességét növeli. Hosszú kajaklapátokkal evezünk, hogy gyorsan tudjunk alkalmazkodni a hullámokhoz.

TENGERI KENUTÚRÁS TÁBORHELYEK ÉS PROGRAM 2024

Zadartól 30km re lévő Biograd város kikötőjéből (Tengerfehérvárról) komppal tudunk Tkon városba eljutni, onnan déli irányba indulva 2 km a Zeline öböl, ahol bepakolunk a hajókba.

1. nap: Ébresztő és reggeli után bepakolunk a kenukba, ami először több időt vesz igénybe, mint a további napokon. Ezért ezen a napon a cél rövidebb távolságra, 12 km-re Zut szigeten megbújó Pecena öböl lesz. Kikötés, táborverés után pihenés, úszás és búvárkodás a program.

2.nap: A Zut sziget partjai mentén északnyugat felé haladva szigetek és átjárók labirintusán át 20 km megtétele után megérkezünk a Lojisce öbölbe. Közben kis öbölben megbújva ebédelünk, úszkálhatunk és búvárkodhatunk.

3. nap: Ha az időjárás megfelelő, végig lapátolunk a Dugi Otok 3 km hosszú sziklafala előtt. Visszafelé beevezünk a Garmenjak barlangba is. Újra megpihenünk a fehér homokos Lojisce öbölben, majd a Katina átjárón át megkeressük a Cuscica öböl fossziliáit. Ez a nap is kb.20 km megtételét jelenti

4. nap: Felkeresünk a térképen „kiadó Adriai” szigetként jelölt helyet, ahol eldönthetjük, hogy itt, vagy esetleg egy másik szigeten tartunk pihenőnapot. (10 km)

5.nap: Pihenőnap a választott helyen. Amennyiben kedvezőtlen időjárás vagy bármely egyéb ok miatt valamelyik nap nem indultunk tovább a következő úticélunk felé, akkor ez a nap a tartalék nap lesz.

6.nap: Elindulunk visszafelé a kiindulási pontunkra a Zelena öbölbe. Előző nap a társaság eldöntheti, hogy ezt véghez visszük, vagy találunk egy öblöt, ahol még egyszer letáborozunk. Amennyiben visszaérünk, 15 km-t teszünk meg. Másnap az aktív pihenés utolsó napján lehetőség van szörfözni, a tengeri kajakot kipróbálni. Marad idő a felszerelést rendbe tenni, és leltár szerint visszaadni.

7.nap: Szabadfoglalkozás, gépkocsik visszapakolása, búcsú, és hazautazás.

A túrákra mindenkit felkészítünk ingyenes Velencei-tavi és dunai evezésekkel, és uszodai foglalkozásokkal.

A program ára 105.000 Ft.-, mely tartalmazza a kenukat és a tengeri kenutúrákhoz szükséges összes felszerelést (kivéve saját sátor, hálózsák, derékalj), szervezést, előzetes felkészítő alkalmakat, igény szerint uszodai foglalkozást. Részletesebb leíráshoz görgess tovább.

Utazás egyénileg, de segítünk összeszervezni az autókat és utasokat. Étkezést nem tartalmaz, de tanácsot, hogy milyen élelmiszert hozz magaddal, igen. Más kiadás nincs, a kempingeket kerüljük, ha csak lehet, nomádozunk.

Előleg: 10.000 Ft.-, a fennmaradó összeget a túra kezdetén kérjük, készpénzben.

Kapcsolat és Jelentkezés

Fohász

Szeretett Poszeidón, és ti mind ti többi Istenek,
akik e helyen megjelentek. Kérjük engedjétek meg,
hogy belépjünk tengeri birodalmatokba.
Áldjátok utazásunkat ezeken a kenukon,
és ha próbára tesztek minket, legyetek könyörületesek,
hogy örömünket leljük tengeri kalandozásainkban.

Általános Részvételi Feltételek
Ki lehet egy tengeri kenutúrán csapattag? Ellenállhatatlan vágyat érez, hogy tengerre szálljon, és Poszeidón birodalmába lépjen.
Tiszteli, óvja a tengert és minden élőlényét is.
Tudja használni az uszonyt, a légzőcsövet, a búvárszemüveget, a mentőmellényt.
A csapattag mindenkit segít és óv.
Ismeri a Tengeri kenutúra alapelveit, és ahhoz tartja magát.
Mindezeket teljes szívből örömmel teszi a saját felelősségére, és erről írásban tesz nyilatkozatot.

Felkészülés a tengeri kenutúrára

Uszodai foglalkozás:
Meggyőződünk róla, hogy minden jelentkező nehézség nélkül tud úszni. Megtanítjuk, hogyan használjuk a maszkot, légzőcsövet és uszonyt. Lemerülünk a medence aljára, és ameddig tudunk, úszunk a fenéken.

Evezés:
Májusban ismerkedő evezést tartunk a Velencei tavon, vagy a Hárosi-Dunán. Ekkor egy-egy csapattal egyszerre evezünk, hogy a kenuzás gyakorlásán kívül egymás megismerésére is sor kerüljön. Megmutatjuk milyen hordókat, dobozokat használunk majd a túra során. Beszélgetünk, válaszolunk a felmerülő kérdésekre.

Vizitúra tábor:
Nagy tengeri vízitúra gyakorlatra tehetünk szert a Csillagtúra evezős táborban. Itt könnyített körülmények között kiderül, hogy fogjuk-e bírni, szeretni a későbbi körtúrákat. Gyakorlatban is megismerjük a felszerelések használatát.

Az érkezés ideje:
Az utazás napja kora délután. Ez a vízre szállást megelőző nap. Így van idő a felszerelés megismerésére, és a hozott dolgok bepakolására. Kiadós alvás után indulhat a túra.

Hazaindulás:
Az utolsó túranapon korai indulást tervezünk rövid eve- zéssel. Így a táborhelyre még délelőtt érkezünk. Délutánra a felszerelés rendbe tehető a következő csapat számára. Még marad idő a hazautazásra , de másnap is lehet utazni.

Biztosított felszerelés

>Evezéshez: 2 fő részére 1 kenu, lapátok, mentőmellény, fenderek, szapoly, horgony, árbóc, vitorla, ülőpárna.

Ruháknak: 1 fő részére 1 db 30 literes ruhás hordó. Hozz magaddal: esőkabát, UV ruha, zárt vastagtalpú papucs, meleg ruha, sapka

Alváshoz: 2 fő részére

 • 1db 60 literes háló hordó
 • 1db sátor
 • 6 db Polifoam matrac két vízhatlan csomagban.

Hozz magaddal: hálózsák, párna

Ételhez: 2 fő részére

 • 1 db 24 literes ételes hordó
 • 2 db 24 literes ételes doboz
 • 1 db hűtőtáska (ami nem hűt, csak ez a neve) (dobozok, törékeny élelmiszer részére pl. paradicsom)
 • 1 db 10 literes „nasis” doboz

Mentéshez és városnézéshez: 2 fő részére

 • 1db 30 literes kajakzsák
 • 1 db 10 literes kajakzsák

Táborozáshoz: 2 fő részére

 • 2 személyes sátor (lehet saját is)
 • 1 db UV álló napernyő
 • 1 db rozsdamentes ásó
 • 1 db árnyékoló/4 fő
 • 1 db kempingszék
 • 1 db 10 literes vizes kanna
 • Adott felszerelés

Étkezéshez:
gázégő, gázpalack, fazék, fa– és merőkanál, rozsdamentes tányér, bögre, evőeszköz, teáskanna, kés, vágódeszka. Általában étkező páronként készítünk ételt, de lehet nagyobb létszámú összefogással is. Hozz a túra időtartamára ételt magadnak pl.: kenyér, sós és édes keksz, kétszersült, gabona pelyhek, tea, kávé. cukor, citromlé, füstölt sajt, kefir, növényi zsír, kókuszzsír, piros arany, mustár, ketchup, kovászolt uborka és leve, fasírt porok, felvágottak, halkonzerv, májkrém konzerv, levesporok főzéshez, készétel konzervek, borsó-, répa-, kukorica-, babkonzervek, készétel tészták, száraztészták, étolaj, előfőzött rizs, paradicsom konzerv, fűszerek, aszalt gyümölcs nassoláshoz, diákcsemege és magok, szőlőcukor, tejkaramella stb. Zöldségek (krumpli, fekete retek; hagyma,fokhagyma, sárgarépa, zeller) friss gyümölcs, paradicsom, paprika, uborka stb. Azt is vedd számításba, hogy háromnaponta lehetőség van étteremben enni, és boltban vásárolni.

Tisztálkodáshoz:

 • öltöző és zuhanysátor
 • Hozz: fogkefe, fogkrém, törölköző

Biztosított felszerelés (lehet saját is)
Úszás és búvárkodás - Uszony, búvármaszk, légzőcső

Felkészülés idején, az uszodai foglalkozások során lehetőség van elsajátítani a felszerelés használatát. A túratagokat előzetesen felkészítjük, hogy csapattaggá lehessenek. A felszerelések használatának elsajátítása után érezzék a biztonságot, valamint a saját felelősségükre élvezhessék a tengerrel való közvetlen kapcsolatot. A „biztonság alapja” az a képességünk, hogy használjuk, az uszonyt, a búvárszemüveget, a légzőcsövet. A szabadtüdős búvárkodáson kívül, szükség esetén ön és társmentés re. Mindenkinél van mentőmellény.
A „tengerállóság” azt jelenti, hogy a sós vízben jól érezzük magunkat, és a nem kívánt hatásokat kiküszöböljük. Nem égünk le, szervezetünk egyensúlyai nem borulnak fel. Nem sózzuk össze a hálófelszerelést (sátor, matrac, kempingszék), amit a következő túrázók is használni fognak. Mindeközben megismerhetjük a tengeri élőhelyeket, élőlényeket.

LAPÁTRA FEL!

Kapcsolat és Jelentkezés

Kérj egyedi ajánlatot barátaid részére, osztálykirándulni, vagy csapatot építeni.

Kapcsolat


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás