in English

Kenutúra, vízitúra, evezés a Rábán - a folyó jellege, táborhelyek, kikötőhelyek, kempingek, tanácsok kenutúrázók részére

akadály a Rábán
faakadály a Rábán
kenutúra Rába
kenutúrázunk a Rábán
kenuzunk a Rábán
Rába folyó
Rába kanyarulat
Rába vízitúra
Rábán vízitúrázunk
Rábatúra
Rábatúra kenutúra
Rábatúrázás
Rábatúrázunk

Kenubérlés

Általános jellege: a Rába Ausztriában ered és Győrnél ömlik a Mosoni-Dunába. Az ország egyetlen „vadvize”, szilaj, változatos. A felső kétharmadán döntően az eredeti medrében folyik, itt millió éles és enyhébb kanyart ír le, medre iszapos és kavicsos, vize zavaros a sok hordaléktól.
A Rába szélessége 8-25 méter között váltakozik, vize hűvös, hiszen néhány nap alatt leér az Alpokból. Medre a fősodorban mély, a kicsit nyugodtabb részeken kimondottan sekély. Pihenni, figyelmet lankadni nem sokat enged (Sárvárig – Nickig legalábbis). Víz fölé nyúló bokrok, bedőlt (jó esetben csak a fél medret) elfogalaló fák, tönkök, cölöpsorok, hídlábak, kisebb-nagyobb szigetek, zátonyok, rőzsegátak, uszadéktorlaszok - szóval szeszély a javából. A hidak környékén mindig számíts régi hídlábak maradványára, fa- vagy betoncölöpökre, nagyobb kövekre. Mindenképpen szép és izgalmas folyó, ráadásul gyönyörű helyek mellett halad el, gyakorlottak számára igazi csemege!

Kinek ajánljuk a kenutúrázást a Rábán?
Kezdőknek és középhaladóknak csak profi túravezetés mellett, alapos betanítással, sportos hozzáállással. Ha rutinosak vagytok, akkor is ajánlott, hogy legyen veletek valaki, aki jól ismeri a Rábát. Több kettétört kenut láttunk itt, mint összesen. És ne szégyelljük kimondani: hiába vagy vérprofi, ha nem tudod mi jön a következő kanyarban, a Rábán bárhol borulhatsz.
Barátokkal, csapatépíteni és középiskolás osztálykirándulások célpontjaként egyaránt kiváló.

Mit érdemes tudni a Rábáról, ha kenutúrázni szeretnék?
Azt, hogy gyönyörködtet, de nem viccel. Ha áradni kezd, ne indulj el.

Rába-parti vízitúra táborhelyek: röviden: sok, tágas, szép fekvésű. A részletes leírást lásd lejjebb.

Térkép: mi a Paulus 2002-es térképét használjuk, hellyel-közzel jelöli a vízitúra táborozóhelyeket, kempingeket, bár már eléggé elavult, bizonyára van frissebb.

Távolság meghatározás, tájékozódás a Rábán: nehéz. Túl sokat és sűrűn kanyarog, ahhoz hogy biztosan lehessen tippelni a megtett távot. Inkább az eltelt idő és a tempó viszonylatában.

A Rába vízjárása: ha megnyitják az Ausztriában épült víztározókat, akkor hirtelen komoly árhullám indulhat meg rajta. Ezt persze nem rosszindulatból, hanem mert a csapadék vagy hirtelen hóolvadás miatt túl sok lesz a víz. Bár több erőmű épült rá a magyar szakaszon, nagyobb esőzés esetén hirtelen áradásokat produkál, ilyenkor veszélyes lehet. Nyár végére – aszályos években már júliusra – vize elapad, ilyenkor gyakran ki kell szállni (főleg az Öreg-Rábán, ld. lejjebb), hogy ne akadjon fenn a kenu. A Rába árhulláma 1-2 nap alatt, nagyon gyorsan leér, és akár 3-5 méteres vízszintemelkedést is eredményezhet.

Rába vízitúráink itt

A Rába kenutúrázó szemmel, Szentgotthárd és Győr között

*fkm = folyamkilométer, mely nem a folyópart, hanem a sodorvonal (ahol a leggyorsabban folyik a víz) hosszúságát méri.

201,7 fkm Szentgotthárd Szentgotthárdi Eszközkezelő és Területfejlesztő Kft. (SzET) tulajdona a kemping. Saját lejárata van a Rábához, bejárat a bal partról az alsó híd közelébn. Az út közel, zajos, bár fenyők takarják. Beszálló, vízitúra indító hely a kempingnél vagy a jobb parton a 2. híd után a Termálnál. Autós kenulepakoló csak a Termálnál. Betanítani nem igazán van jó hely, a meder itt mesterséges, enyhén ívelt.

195 fkm körül Magyarlaknál a Rába kettéválik, mindkét ág duzzasztóművel lezárva, átemelés a jobb ágba (zúgó), a bal ág nem járható, illetve egy darabig igen, de mesterséges, egyenes mederben, kalandkereső Rábabolond túrázóknak uncsi.
190 fkm körül híd Magyarlak belterületén
185 fkm belengő a bal oldalon
185 fkm körül kettágazik a Rába, a bal ág járható, később újra ágazik egy kisebbet, akkor is tarts balra.

182 fkm Rábagyarmat híd, bal oldalon tipikusan Rába-túrázókra kiépült kemping, nagy, füves, igényes, szép hely, szimpi tulajjal és kedves kutyájával.
176 fkm jobb a Rába jobb (magas) partján magasles, ugyanitt facölöpök a vízben, vigyázva kerüld.
171,5 fkm balon nyaralók

169 fkm Csákánydoroszló, pontosabban egy híd, a falu másfél km. A kenutúrás kemping a hídnál van, a Rába bal partján. Vízitúra indításához, kezdők betanításához itt a Rába túl keskeny, gyors, kiszámíthatatlan, fás és vannak kisebb akadályok.
157 fkm kettágazik a folyó, zsilip a jobb oldalon, mögötte a jobb ágon erőmű épült, tilos hajózni rajta. Át kell emelni a bal ágba, mert ott egy un. rőzsegát van. Vízretevésnél cölöpök vannak a vízben, óvatlan kenutúrázó, vigyázz vele! És arra is, hogy ha a vízállás magas, akkor átbukik a rőzsegáton, de azért inkább ne menj le kenuval… Ugyanitt a bal oldalról a Pinka befolyása.

156 fkm Körmend tourinform 94/410-107, a Rába-parton kemping, Bárkaház Városi Vízitelep és Táborhely néven. Szép, nagy kemping a víz mellett, füves, lapos. Stég és lépcső van a víznél, betanítani jó, mert elég lassú és széles (magához képest). Kívül tilos sátrazni. Egy másik táborhely a híd előtt jobbra, ha nem tilos (?). Nagy füves, lapos, az út közel, de lassú a forgalom, nem zajos.
155,5 fkm a közúti híd Körmend belterületén
155 fkm a 85-ös főút hídja

142,2 fkm Molnaszecsőd a híd előtt a bal parton, füves, szép, hangulatos vízitúrás táborhely, szaletlivel, színpaddal. Uugyanitt árvíz presszó közösségi tér, sátrazás, főzés, sütögetés, grill, a kocsma 10-ig van nyitva. Lábtengő pálya, kis focipálya, fa van, olcsón.

132,1 fkm Rábahídvég (híd a folyón…), előtte a jobb parton Viking büfé és Rába-túrás kemping, íjász tereppel. A 8-as főút közelsége miatt zajos hely.
126 fkm körül vasúti híd
116 fkm bal oldalon a Sorok-Perint csatorna torkolata Zsennye közelében. A csatorna bal partján keskeny, hosszú, nem túl jó táborhely, ebédelni alkalmas, mert a csatornára be lehet parkolni.
112,6 fkm Rum híd után bal, magas part, elég gyors, kenutúrát indítani csak a jobb oldalon lehet, ha nagyon muszáj. Táborozni jó, nagy, hangulatos füves táborhely, a híd forgalma gyenge.

104 fkm Meggyeskovácsi a folyó bal partja csak betanítani, kenutúrát indítani jó, de azért arra sem a legeslegjobb, mert van egy kis sodrás még, de egész széles és nincs akadály a vízben. Az ikervári duzzasztás már érezhető. A külső ív és elég lejtős part nehezítés, de megoldható. Táborhely nincs, horgásztanyák vannak.

100,5 fkm Ikervár, az iparvíz-csatorna és Öreg-Rába elágazása. Az iparvíz-csatornán pár éve tilos vízitúrázni (ami nem nagy veszteség, mert 7 km nyílegyenes mesterséges szakasz, a végén egy 700 méteres átemeléssel, tragikusan vacak vízreszálló hellyel.) Duzzasztó kiszálló a bal parton, hajócipelés 50 m, táborhely nincs.
Az Öreg-Rábában állandóan elég alacsony a víz, gyakran ki kell szállni, hogy ne érjen le a kenuk alja. A nyár közepétől az ember úgy érzi, mintha akadálypályán lenne, mert akkorra már tényleg alig van víz a Rábában (ugyanis a nagy része megy az iparvíz-csatornába, hogy működtesse az erőművet. Remélem soha több vízerőmű nem épül sehol a világban. Annyira kicsi az energiahasznuk, és túl nagy természeti kárt okoznak.)

97.7 fkm ikervári közúti híd, jobb oldalon Rába-túra táborhellyel. A jobb parton ugyanitt tó, betanítani, begyakorolni, így rábatúrát indítani is ideális, víztől 20 m, magaslessel.
90 fkm az Öreg-Rába és az iparvíz-csatorna összefolyása, jobbról a Csörnöc-Herpenyő torkolata.

89,6 fkm bal parton Sárvár, tourinform 95/520-178. Sárvári fürdő és a Park Inn hotel mellet Termál kemping, fürdőbelépővel az árban. Másik kemping mögöttük a Vadkert Kemping. A fürdőt nem csak a szállóvendégek látogathatják, hatalmas élménycsúszdák, sok medence, termálvíz. A közúti híd előtt táborhely a jobb oldalon, füves, a szekérnyom mentén. Felette nagy hely, de deszkakerítéssel elzárva, magán. A híd után a Rába bal partján füves, nagy, hangulatos vízitúrás táborhely, ámbár a híd is forgalmas, inkább a hely alsó vége javasolt. Sárváron kastély és termál program, kihagyhatatlan!

88,3 fkm vasúti híd
74,4 fkm Ragyogó-híd, Uraifalu-Ostffyasszonyfa közöti közúti híd. Bal oldalon kenutúrás táborhely, nagy, lapos, könnyebb, alacsony kiszálló a belső íven. A híd nem túl forgalmas, nyugi van. A jobb part sem rossz, de meredekebb és gyorsabb a víz.

68,5 fkm Nicki duzzasztómű, kikötés a bal parton. Kenucipelés kb. 400 méter, de némi pénzért a helyiket rá lehet beszélni, hogy trélerrel levigyék. Az alvíz mentén hosszú táborhely, főszezonban néha zsufi van, pedig hatalmas. Büfék, éttermek, kocsmák.
62,5 fkm közúti híd
60 fkm Pápoc kisebb táborhely a jobb oldalon, a Rába-part meredek, elég magas. Kicsit lejjeb a jobb oldalon a Lánka-patak torkolata

58.5 fkm Rábasebes, a bal parton „Utolsó esély kikötő”, táblával jelzett a fűzfán, utána pici sóderes lejáró. Elég kicsi táborhely, legmax 15 sátor, pár pad, füves, ebédelni ideális. Fa van bőven, falu párszáz méter, gát után.
41 fkm Várkesző hídnál vízitúrás táborhely a bal oldalon, szép hangulatos, gátőrház is van, hinta, tűzrakó. Hosszan elnyúló, tágas hely.
36 fkm Malomsok a bal parton. Csodaszép szép mező körbe fákkal, nagy, füves, de egyáltalán nincs kiszállóhely, ráadásul a külső íven van, ahol gyorsabb a Rába. Ha megtalálod, tetszeni fog.

29 fkm Árpás közúti híd előtt bal oldalon vízitúra táborhely, lábtengó pálya, akasztós tűzrakó, nagy, füves, erre találták ki. Másik oldal is játszhat, ha kell, de az csak egy mező, ehhez képest.

22 fkm Rábacsécsény (bal) – Rábaszentmihály (jobb) szentmihályi oldalon Rábapart apartman és szabadidő Rába-túrás kemping padok, füves, igényes, út mellett, de lehet a másik végében is táborozni, nem zajos. Csécsényi oldalon bal, híd fölött nagy füves és a szentmihályi oldalon. A jobbon szintén nagy, füves táborozóhely.

18 fkm Mérges híd után bal oldalon szép táborhely, a mérgesiek nem haragszanak, padokkal kedveskedtek a kenutúrázóknak. A gát túloldalán egy másik nagyon-nagy füves hely van. 14 fkm Rábapatona a Rába bal partján, „kemping”, melyért a gát másik oldalán fekvő Diófa vendéglő és büfében kell fizetni. Árnyas hely állatsimogató-félével, hatalmas, pár kisebb paddal, 2 m víz felett. A jobbon parton is van táborhely, füves, elég nagy.

Mivel a Rába innentől végig mesterséges, jobbára nyílegyenes mederben halad, a vízitúrázók gyakran Rábapatonán fejezik be a túrát.

0 fkm Győr, torkolat a Mosoni-Dunába. Ha mégis szeretnétek Győrig menni, akkor táborozni az Aranyparton érdemes. strand, közterület, nem őrzött, szabad sátrazni, van 2 tűzrakó is. Kommunális Szolgáltató tartja karban, 96/511-420, 96/516-600, Közismert nevén „a lapos” bulihely (közvetlenül a Szent István Egyetem szomszédságában), szezonban hatalmas roadshow-knak, fesztiváloknak ad otthont. Van bár, pizzéria, étterem, óriáskivetítő, a földszinten diszkó, hangos zenével. A terület hatalmas, szép, füves. Sajnos elég kevés a wc és a zuhanyzó. (Illetve a zárt kevés, mert a strandon van pár kihelyezve.) Van strandröplabda pálya, csocsó, lábtengó világítással, homokfoci.
Odajutás: a torkolat után fordulj balra, föl a Mosoni-Dunára, és pár száz méter múlva megérkezel, hegymenetben a jobb oldalon van.

Ha kimondottan a Rába vízi részeit, veszélyeit, támpontjait leíró anyagot szeretnél, és nem elsősorban a táborhelyeket bemutatót, akkor kattanj ide.

Idén még nincs vízitúránk a Rábán, kérj egyedi ajánlatot barátaid részére, osztálykirándulni, vagy csapatot építeni.

Kapcsolat


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra
Sarud kenutúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás