in English

Kenutúra és vízitúra Tokajból velünk minden nap – ismertető, Tokaj környéki útvonaltippek kenutúrázók részére, tokaji indulással

Kenutúra Tokaj
Kenuzás Tokaj
Tokaj kenutúra
Tokaj kenuzás
Tokaji kenutúra
Tokaji vízitúra
Vízitúra Tokaj
Vízitúra Tokajból

Tokaji csapatépítő és osztálykiránduló kenutúráink kora tavasztól kora őszig minden nap elérhetők! Kapcsolat

Bodrog-ártér kenutúráink Tokajból indulnak április 1. és szeptember 28. között minden szombaton (és pár extra napon is), összesen 26 alkalommal! Ha a lenti dátumok nem alkalmasak, kérj privát túrát! (link Kapcsolatra)

TOKAJI KENUTÚRA DÁTUMOK (a külön nem jelzett napok szombatra esnek)
2024. április 1. (húsvét hétfő), április 27.
2024. május 4.  május 11.  május 18. május 19. (vasárnap) május 25.
2024. június 1. június 8.  június 15.  június 22. június 29.
2024. július 6. július 13. július 20. július 27.
2024.augusztus 3. augusztus 10. augusztus 17. augusztus 19 (hétfő) augusztus 24. augusztus 31.
2024. szeptember 7. szeptember 14. szeptember 21. szeptember 28.

A Bodrog-ártér Tokajtól északra, a Bodrog és a Tisza összefolyása között terül el, az egyetlen hazai ártéri folyótorkolat, az Aggteleki Nemzeti Parkhoz tartozó Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet része. Tavasszal a magas vízállás lehetővé teszi hogy a Bodrog-ártér bejárhatóvá váljon a kenutúrázók számára. Nagytestű vízimadarak a Bodrogzugban: bakcsó, nagykócsag, szürke gém, valamint itt költ a réti sas is. Számtalan vízi és a mocsári növény terem, szépséges fehér tündérrózsák, sárga vízitökök, tőzikék díszelegnek mindenfelé. Óriási mocsári tölgyek, fűzfák és nyárfák hajolnak a víz fölé, gyönyörű a természet, maradandó vízitúra élményt kínál a Bodrog ártere. Nyáron már alacsonyabb a víz, de akkor is épp olyan szépséges és nyugalmat árasztó a vidék, ráadásul a Bodrogban ilyenkor úszni is lehet, emlékezetes, frissítő kaland.

2003 óta szervezünk kenutúrákat Tokajban és környékén, ismerünk minden rejtett zugot, ahová kenuval be lehet menni. Tudd meg, kik vagyunk!

Találkozási pont a fenti dátumokon: Bodrogzug vendégház, Tokaj, Bodrogkeresztúri út 3., parkolás, toalett rendelkezésre áll.
Az indulási idő: 10:00 óra, érkezés kb. 15:00 órakor
Kérlek, érkezzetek meg az indulás előtt legalább 15 perccel. Köszönöm.

Program: oktatás után fölfelé indulunk az itt csaknem álló vizű Bodrogon, majd másfél kilométer megtétele után kanyarodunk le róla jobbra, rá a Zsaró-érre, mely a Bodrog-ártér bejárata. Folytatás a Bodrogzugi-főcsatornán, majd rövid idő után a vízállás függvényében balra térünk (ez a ritkább eset, mert általában erre fészkel a réti sas, és letiltják ezt a részét a Bodrog-ártérnek, és amúgy is hamar benövik a vízinövények) és a Nagytói-csatornán, a Nagy-tavon, Bogdány-tavon keresztül evezünk vissza a Bodrogra, vagy jobbra tartunk és kanyargós, zegzugos útvonalon kenuzunk a madármegfigyelő toronyig. Ott pihenőt tartunk, fölmegyünk a toronyba és várjuk a madarakat, itt lehet szendvicsezni is, majd ugyanezen a járaton evezünk vissza a Bodrogra és érkezünk a kiindulási pontra.

Mit hozz magaddal: fürdőruha, esőkabát, törölköző, ennivaló, innivaló, naptej, szúnyogriasztó, nap elleni védelem (sapka, kalap).
Jelentkezés mindig az adott hét csütörtöki napjáig bezárólag, mely a jelentkezési lap kitöltésével és a túradíj előlegének befizetésével együtt érvényes.

Ár: felnőtt túrázóknak 8270 Ft.-, 14 éves kor alatt 4000 Ft.-, mely tartalmazza:

  • az Engedélyeket és azok beszerzését az Bodrog-ártérre
  • négyszemélyes kenukat és kiegészítő felszereléseket (jól méretezett lapátok, mentőmellények, vízhatlan hordók a motyóknak, szivacsok, kötelek)
  • vizsgázott túravezetőt
  • kenuzás oktatást indulás előtt

Előleg felnőtteknek 4000 Ft.-, 14 éven aluli vízitúrázóknak 2600 Ft.-. A fennmaradó összeget indulás előtt, a parton kell befizetni.
Ha a kenutúra időjárási okokból a túravezető döntése alapján nem indulna, a részvételi díjat visszaadjuk! Részvételi Feltételek

TOKAJI VÍZITÚRA ÚTVONALAK ÉS HELYSZÍNEK

Tokajból mindjárt négy irányba is el lehet indulni, ha kenutúrázni szeretne az ember. Fölfelé a Bodrogon, amiről egy elágazásnál a Bodrog-ártérbe is be lehet evezni, fölfelé a Tiszán és lefelé a Tiszán. Ha pedig csak lefelé szerettek vízitúrázni, akkor a kenukat fölszállítjuk a Bodrog mentén, nektek pedig csak vissza kell csorognotok, Tokajba!

A fentiek egy napos kenutúrák, de ha ez nektek nem elég, akkor például:
Felsőberecki – Bodrogolaszi – Szegi – Tokaj, ez egy három napos vízitúra a Bodrogon
Sárospatak – Sárazsadány – Szegi (nomádozni Szegilong) – Tokaj, ez is három nap
Tokaj – Tiszalök – Tiszadada, két napos kenutúra útvonal a Tiszán

Kenutúráink túravezetőink tapasztalatától és emberi hozzáállásuktól kiemelkedőek. Alap a jó minőségű és jól méretezett felszerelés, a pontos szervezés és a kiemelkedően jó kommunikáció.

Tokaj nem csak az ikonikus borról híres, hanem tökéletes elhelyezkedéséről is. A Tisza, a Bodrog és közös árterük eszményi terek vízitúrázáshoz, kenus kalandokhoz!
Ez azt is jelent, hogy egy többnapos tokaji kenutúrához nem feltétlenül kell költözködni, csillagtúra-szerűen is lehet vízitúrázni! Ehhez vízparti szállást is tudunk ajánlani! Ha mégis vándor kenutúrát szeretnétek, akkor Tokaj végcélként is kitűnő.

Ha helybeli kenuzás a cél, akkor rögtön első nap érdemes beevezni a Bodrog-ártérre, ami az ár levonultával is gyönyörű és izgalmas vízitúra helyszín. A Zsaró-ér vezet be a Bodrogzugba, és jó vízállás esetén egészen Zalkod településig el lehet jutni kenuval. Még ha a kenutúra nyárra is esik, a madármegfigyelő toronyig szabad az út. Közben szürke gémekkel, kócsagokkal találkozhatsz, nem ritka az őz sem. Igazi csalitos ez, „berek”, ahogy a Tüskevárból megtanultuk. Tényleg olyan a hangulata, hogy a világ bármely vizes élőhelyén lehetnél, az Okavango-deltába is képzelheted magad, és az ember szinte várja a felbukkanó vízilovakat. Számos más vízitúra útvonal is található Tokajban, illetve benn az Bodrog árterében is. Hívj fel és megbeszéljük, hogy Nektek mi passzolna legjobban! A Bodrogzug engedélyköteles vízitúra terület, de ezt mi intézzük!

Eltévedni viszont elég könnyű, a Tokaj környékén (főleg a Bodrogközben) nem mindenhol van térerő, és rövidesen az egyetlen fix pont a tokaji Kopasz-hegy lesz a láthatáron, így ajánljuk, hogy vízitúra vezetővel szálljatok vízre.

Az ország szinte minden folyóján és állóvizére vezetünk kenutúrákat, tapasztalatunk a Bodrogtól a montenegrói Tara folyón, az Irrawaddy-n és a Mekongon át Új-Zélandig ér.

A Bodrog a Tiszával összekapcsolva akár egy hetes vízitúraként is evezhető.

Vízitúráink a Bodrog-ártéren

Kapcsolat


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra
Sarud kenutúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás