in English

BMS

BMS - Belső Minőségi Standardok

A problémák kezeléséhez való hozzáállásunk nem az azokra történő reagálás, hanem a felkészülés.

Előre felmérjük egy vízitúra teljes folyamata során esetlegesen felmerülő nehézségeket és kész tervünk van az elhárításukra.
Ennek a hibátlan működtetése érdekében hoztuk létre az ún. BMS-t (Belső Minőségi Standardok), melyek előre meghatározott, a túravezetők által mindenkor kötelezően követendő irányelvek. Segítségükkel sikeresen tesszük zökkenőmentessé a vízitúra minden pillanatát, az utazástól a sátorverésig, a vízreszállástól a délutáni játékokig. Ennek nem az a célja, hogy unalmas és nehezen betartható szabályokkal zaklassunk benneteket (hiszen sok szabályról nem is tudtok) hanem az, hogy láthatatlan hálót képezzünk körétek, mely úgy véd meg az esetleges veszélyektől, hogy közben maximális játékteret, tanulási és szórakozási lehetőséget biztosít.

BMS - vizsga

Túravezetői vizsga

2010-ben bevezettünk egy többszintű belső vizsgarendszert, melynek célja a túravezetők (újak és öreg rókák) elméleti és gyakorlati tudásának fejlesztése, frissen tartása. Széleskörű elsősegély, úszó ember és kenu mentésének elmélete, felsőfokú evezéstechnika, kommunikáció, probléma megelőzés és megoldás, gyakorlati mentésszimulációk, síp- és kézjel rendszer elsajátítása – csak, hogy a főbb vizsgakritériumokat említsük.

Az évek folyamán Egyesületünk túravezetőiből kinevelődött egy olyan szakképzett, profi gárda, akik immár önállóan is képesek túrákat, jó, igazi Evezzvelemes-hangulatú vízitúrákat vezetni. Segítőik természetesen nekik is vannak.

Ők: Halek András, Kőrösmezey Julianna, Kőrösmezey Kristóf, Marton Ágnes, Marton Bence, Pálházi Dávid, Svébis Zoltán és Szalai Tibor. Nekik köszönhetően immár egyszerre több Evezzvelemes vízitúra futhat párhuzamosan.

Az Egyesület által szervezett képzés folyamán megszerzett ismereteik:
Csapatpszichológia – Elsősegély – Kenus gyakorlat – Vízi kríziskezelés – Motiváció – Túravezető jogköre – Vezetéselmélet – Túraszervezés – Kommunikáció – Kockázatkezelés – Túravezetés gyakorlata.

BMS - szervezés

Szervezés

Hát igen, vicces, hogy régen az volt a vízitúrázás természetes módja, hogy csak úgy elindultunk bele a nagyvilágba a csapattal, hogy: “alszunk, ahol alszunk, eszünk, amit eszünk”. Ez ma már nem így működik. A folyókat beeveztük, partról végigautóztuk úttalan utakon, ismerjük a boltokat, tudjuk mikor rendel az orvos és mi a száma, ki a polgármester, hol lehet pótautót bérelni, merről számíthatunk segítségre, ha valamiben hiányt szenvednénk. Aludtunk már viharban iskolai tornateremben, óvodában, konditeremben, sorolhatnám.

Mindig mindenre van B-tervünk. A B-tervre is.

BMS - utazás

Utazás

vízitúra utazás vonattal vízitúra utazás vonat

Ha tömegközlekedünk, akkor mi intézzük a jegyeket, hogy KI TUDD KAPCSOLNI AZ AGYAD!
Egyéni utazás esetén részletes térképet/leírást adunk, hogy könnyen odataláljatok. Vonatozás esetén 40 fő feletti csoportok számára a MÁV lehetőséget nyújt külön vonatkocsi foglalására, amit mi jól ki is használunk. 40 fő alatt egy túravezető jóval a vonat indulása előtt felszáll, és elegendő számú helyet tart fenn a teljes csapat számára. A felesleges cipekedés elkerülése végett a csomagokat a kísérőautó szállítja Budapestről az indulási pontig, és a túra után hazáig. Ha vonatkozunk, akkor ha csak lehet, InterCity járatot választunk.
Bejáratott buszos partnerünkkel nem érhet bennünket meglepetés!
Nézd meg, mik a lehetőségek

BMS - szállás

Szállás

vízitúrázunk sátorral sátrazás vízitúra
profi sátorállítás kenutúra házon kívül
kenutúra függőágy

Vízitúráinkon a szállás igény szerint lehet kempingben, faházakban, hotelben vagy apartmanokban. Mi a kempingezést fogjuk javasolni, egyáltalán nem mindenáron.
Ha a csapat a sátrazás mellett dönt, mindig tiszta, rendezett kempinget választunk éjszakai nyughelyül. Az előtúrák során a vízitúra vezetői bejárják a teljes érintett folyószakaszt és előre eldöntik az éjszakai táborok helyét. A legfontosabb szempont az, hogy a folyó hirtelen, (de nem váratlan, ld. "Vízállás" emelkedése esetén sem kerülhet víz alá.
Még a szállásról

Szerencsére Magyarországon roppant népszerű dolog a vízitúrázás. Ennek azonban vannak hátulütői is – na, nem kenuzás közben, hanem este. Bizony, a legnépszerűbb folyók kedvenc kempingjeiben néha túlkínálat van lakókból. Ezt egy ideig szerettük, aztán elkezdtünk más megoldást keresni. Mert sem a vízitúrázásról, sem a nyugalmunkról nem mondunk le! Méterről-méterre jártuk be partról az általunk evezett 15 folyót (lásd a láblécben), hogy olyan nomád helyekkel egészítsük ki, ahol tényleg csak a madár jár. A rengeteg zötykölődés a dűlőutakon meghozta az eredményét: mára a „vadkempingjeink” tényleg rejtekhelyek, ahol egyedül lehetünk a csapattal. A tömegturizmust velünk elfelejtheted. Amikor kempingben alszunk, akkor előre lefoglalunk egy jókora területet, hogy a szomszéd horkolása ne hallatsszon át.

BMS - felszerelés

Felszerelés

vízitúra felszerelés mentőmellény vízitúra
lapát kenutúrás kenuk tisza

Nagyon fontos, hogy minden dolog, amit magatokkal hoztok, pl.: sátor, hálózsák, zseblámpa, stb... jól működjön, mert a hibás felszerelés nagyon megnehezítheti az életet egy vízitúrán, kezdve csak egy rossz zipzártól a hálózsákon egy hűvösebb éjszakán. Mi a magunk részéről kizárólag hibátlan felszereléssel dolgozunk és partnereinktől is ezt várjuk el. Hogy maximalizáljuk biztonságod és kényelmed, a magasságodnak és súlyodnak legjobban megfelelő méretű lapátot és mellényt kapod. Még szivacsot is adunk a popód alá, nehogy megnyomja az ülés! Nézd meg, hogy szerintünk mi a legfontosabb!

BMS - elemózsia

Elemózsia

vízitúrás vacsi tiszatúra vacsora tiszatúra szalonnasütés nutellás tenyér Mosoni-Duna
hideg élelem tura dinnyeevés vízitúra bolognai penne

Mindig odafigyelünk, hogy változatos, tápláló és finom ételekkel szolgáljunk. Sok zöldséget (többnyire paprika, paradicsom, retek, uborka, répa) adunk. Fontos szempont a nagy melegben az eltarthatóság is, ezért a romlandó ételeket mobil hűtőben tartjuk. Az étrend nem vegetáriánus, de ha valaki nem eszik húst, akkor vásárláskor szívesen hozunk, amit szeretne (ezt jelezheted a jelentkezési lapon). Ja, dinnyeorgiák várhatók!
Mit szoktunk enni?

BMS - egészség

Egészség

vízitúra egészség

A vízitúra mindenkori vezetője vizsgázott vízitúra vezető és elsősegélynyújtó (ld. feljebb). Előre tájékozódnak a közeli kórházakról és orvosi rendelőkről, így ha valaki megbetegedne rögtön tudni fogjuk kihez forduljunk. A csomagszállító autót igénybe véve azonnal elvisszük a legközelebbi orvoshoz. Ha egy résztvevő esetleg sérülést szenvedne, akkor szükség esetén egy-két napot kihagyhat az evezésből és autóval levisszük a következő táborhelyig. Az autónak köszönhetően senkinek sem kell apróságok miatt félbeszakítani a vízitúrát.

Lesz nálunk elsősegély doboz, mely tartalma: Gumikesztyűk, 6x6 és 10x10 mullpólya, steril géz, Leukoplast, tapaszok, fültisztító pálcák, kisolló, fásli, Betadine, széntabletta, Voltaren krém és tabletta, Flector krém, Algopyrin, Rennie, Calcium Sandoz pezsgőtabletta, Neocitran és Aspirin por, Tisasen, Mebucain, B6, Panadol, Deadelon, Neogranormon, Immodium, Fenistil, Demalgon.
Betegség miatt még egyetlen Velünk Evezőnek sem kellett hazamennie.

BMS - időjárás

Időjárás

vízitúrás hangulat vihar után tiszatúrán
homokozás kenutúrán fény kenutúra

Az időjárás minél megbízhatóbb előrejelzésére hoztuk létre a KANKU (Az égboltra tekintetni, jap.) Programunkat. Ennek keretében napi telefonos kapcsolatban vagyunk az Országos Meteorológiai Szolgálattal, mely részletes előrejelzést nyújt számunkra a térség várható időjárásáról. Természetesen a mobil internet világában már nincsenek nagy titkok. Extrém idő esetén így a napot félbe lehet szakítani, és a vízitúrázókat a kísérőautó az aznapi végcélhoz ingázza.
www.idokep.hu
www.windguru.net

BMS - vízállás

Vízállás

Velencei-tó kenuzás ugrás tiszatúra

Azt, hogy mindennap teljesíteni tudjuk a tervezett távot (vagy egyáltalán vízre tudjunk szállni), nagyban befolyásolja a vízállás is. Az érintett folyó vízgyűjtő területén bekövetkező kiadós esőzések hatására a vízállás még az alsóbb szakaszokon is rövid időn belül (1-3 nap) jelentősen emelkedhet. Ilyenkor a víz sebessége is megnő, ami veszélyessé teheti a navigálást. Láttunk, megéltünk olyat, hogy hirtelen sokat emelkedett a víz. Szerencsére abban az esetben folytatni tudtuk a vízitúrát. Az ehhez hasonló meglepetések elkerülésére hivatott a MIZUKU Program (A vízre tekinteni, jap.), mely a KANKU-val társprogram. Ezzel lehetőségünk nyílik mindennap beszélni az Országos Vízügyi Igazgatóságnál dolgozó barátainkkal, akik friss hírekkel és információkkal látnak el bennünket a vízállás várható változásairól.
www.ovisz.hu
www.hydroinfo.hu

BMS - szemetelés, tűzrakás

Szemetelés, tűzrakás

tűzrakás a vízitúrán kenutúra kisérőautó

Kiemelendő, hogy az Evezzvelem Csapata elkötelezett környezetvédő, ezért szemetet sosem hagyunk magunk után, ill. semmilyen más módon nem károsítjuk a természetet. Ide tartozik a tűzgyújtás is, tüzeinket állandó felügyelet alatt tartjuk. Kizárólag száraz fát égetünk el, élő fákhoz, ágakhoz sosem nyúlunk! Mindig van nálunk poroltó.

BMS - lebomló

Lebomló

Ha minden vízitúránkon mindenki, minden este eldobható műanyag tányérból enne, akkor az évente 2000 tányért jelente. Ez még aznap este szemétté változik. Otthon sem eldobható tányérból eszel, tehát ez a szemét közvetlenül a vízitúrához kapcsolódik. Mivel egyáltalán nem szeretnénk szemetelni, ezért kérünk, hogy olyan tányért hozz magaddal, ami éveken keresztül használható, újra és újra.
Arra az esetre, ha nem lenne ilyened, 100%-ban lebomló, és így környezetbarát tányért kapsz tőlünk. Kukoricakeményítőből készült (szóval nem lehet megenni, nem mézeskalács), így nem terheli a környezetet.
Hasonló megfontolásból támogatjuk az egyén szintjén megvalósuló környezettudatos fogyasztást is, mint például a „ne kérj szatyrot, hanem vigyél magaddal otthonról”, a szelektív hulladékgyűjtést, és minden más értelmes kezdeményezést. A világot fokozatosan a saját környezetünkön keresztül lehet megváltoztatni. Persze ez ma már nem újdonság.

Filozófiánk