in English

Vízitúra, kenutúra, evezés a Bodrogon - a folyó jellege, táborhelyek, kikötőhelyek, kempingek, tanácsok vízitúrázók részére

vízitúra kenutúra
vízitúra napfelkelte a Bodrogon
vízitúra bukfenc
tábortűz vízitúra
strandolás kenutúrán
reggeli Bodrog vízitúra
labdázás a Bodrogban
iszap kenu
csorgunk Bodrogtúrán
családi Bodrogtúra
cincér kenutúrán
ceges Bodrogtúra
Bodrogpart családi vízitúra
Bodrog vízitúra osztálykirándulás
Bodrog vízicsata
Bodrog sátrazás
Bodrog majomhinta vízitúra
Bodrog kacsa

Bodrog csapatépítő és osztálykiránduló vízitúráink kora tavasztól kora őszig minden nap elérhetők! Kapcsolat Ha a Bodrog árterén, a Bodrogzugban szeretnétek kenutúrázni, akkor kattints ide, mert a szezon minden szombatján, sőt a hosszú hétvégéken más napokon is indulnak szervezett kenutúráink Tokaji indulással és érkezéssel.

Egy napos vízitúrák a Bodrogon például:
Felsőberecki - Bodrogolaszi
Sárospatak - Olaszliszka
Olaszliszka – Tokaj kenutúra

Fél napos vízitúrák a Bodrogon:
Felsőberecki – Sárospatak
Sárospatak – Sárazsadány
Szegi – Tokaj

Ha ez nektek kevés, akkor:
Felsőberecki – Bodrogolaszi – Szegi – Tokaj, ez egy három napos vízitúra a Bodrogon
Sárospatak – Sárazsadány – Szegi (nomádozni Szegilong) – Tokaj, ez is három nap

Az Evezzvelem vízitúrák minőségi élményét túravezetőink tapasztalata és normális, emberi hozzáállásuk szavatolja. Alap a kiváló minőségű és jól méretezett lapát és mentőmellény, a precíz szervezés és a gondos kommunikáció.

Általános jellege: a Bodrog (ezen a néven) 65 fkm* hosszú, 50-150 méter széles, lefelé fokozatosan szélesedő. Enyhe, nagy ívű kanyarokkal, viszonylag céltudatosan halad a Tisza felé. Szigetei nincsenek, mert forrásfolyói már korábban lerakják hordalékukat. Jobbról mindvégig a festői Zempléni-hegység vonulatai kísérik, Magyarországon ritka élmény ekkora hegyek mentén kenutúrázni. Tempója 1-3 km/h, a Tisza felé egyre lassuló. Úszni, fürdeni benne kellemes, biztonságos érzés, egyetlen hídja Sárospatakon található. Hajóforgalma a felső magyarországi részen szinte nincs, a határig 1-2 kirándulóhajó pöfög csak fel. Lejjebb, főként a torkolat közelében egyre több a motorcsónak, kisebb-nagyobb sétahajó, részben mert Tokaj osztálykirándulások kedvelt helyszíne.
A folyó a Bodrogzugot nyugatról határolja, így amikor azt a tavaszi áradáskor a madárseregek özönlik el, a Bodrogra is jut belőlük bőven. A Tisza és Bodrog által közrezárt tájegység a Bodrogköz, ennek déli szeglete a Bodrogzug, melyekre szintén szervezünk kenutúrákat. Minderről itt tudhatsz meg többet.

Kinek ajánljuk a vízitúrázást a Bodrogon? Mit érdemes tudni a Bodrogról, ha kenutúrázni szeretnék?
Nyugis folyó, nincsenek nagy örvényei, kezdő vízitúrázók számára is bátran vállalható, ha van ki beavassa őket a lapátfogás és a kajakban, kenuban mozgás rejtelmeire. 1-2-3 napos hétvégi vízitúrákra, csapatépíteni és osztálykirándulások célpontjaként egyaránt kiváló. A Tiszával összekapcsolva egy hetes vízitúraként is evezhető.

Vízitúra térkép: mi a Nyír-Karta Topográf térképét használjuk, nem viselhetetlenül részletes, inkább elegendő.

Távolság meghatározás: a kanyarok, falvak és főképpen a szépséges Zemplén hegyei segítenek eldönteni, hogy is vagyunk éppen.

A Bodrog vízjárása: a főként Szlovákiában található vízgyűjtő csapadékától függ. Februárban és áprilisban a legmagasabb, jellemző, hogy árvize időben elnyúlik. A torkolattól csak kb. 26 km-re lévő tiszalöki duzzasztómű megépítésével vízszintje megemelkedett (azóta pl. a Tokajjal átellenben lévő Rákóczi-vár falmaradványai is víz alá kerültek), folyása fékeződött.

Honnan kezdjük a kenutúrát?
Ha a teljes magyarországi szakaszt szeretnénk végigkenuzni, akkor kiváló indulóhely Felsőberecki. Kicsit lejjebb – amikor működik a strand – Sárospatakról is indíthatjátok a Bodrog-túrát. Mivel a Bodrog folyása lassú, kisebb távokat nyugodtan lehet rajta fölfelé is kenuzni. Ezt kiváltképpen Tokajból szoktuk, majd néhány kilométer megtétele után átevezünk a Zsaró-érre, a Bodrogközbe.

*fkm = folyamkilométer, mely nem a folyópart, hanem a sodorvonal (ahol a leggyorsabban folyik a víz) hosszúságát méri.

A Bodrog vízitúrázó szemmel, a magyar-szlovák országhatár és tokaji (Tisza) torkolat között

51 fkm országhatár, a másik oldal Szlovákia. A határátkelés a Schengeni-egyezménynek köszönhetően vízen is lehetséges, mindkét irányban.
48 fkm bal oldalon Felsőberecki, van kemping a parttól nem messze, legfrissebb tudásunk szerint nem szabad táborozni a Bodrog-parton, ezt a kemping tulajdonosa állította. Személykomp hétfőtől péntekig, reggel fél 6-tól, délután fél 2-ig jár a Bodrog két partja között, így lerövidítve a gyalogosok (és kerékpározók) útját Sátoraljaújhelyre. A part máskülönben kellemes, homokos, 1-2 méter magas, az elméleti táborozóhely tágas, legutóbbi ottjártunkkor meglehetősen magas gaz takarta, bár néhány sátornyi helyet biztosan lehetne találni. Egy gátőrház is van, a komp kötelére vigyázz, ne vigye le senki fejét.

46 fkm jobb, kevés sátorral kenutúra táborhely, 1.5 m-re víz felett, elég meredek a part.
44 fkm bal, nagyon kevés sátorral vízitúra táborhely, 1 m-rel víz felett
41 fkm jobb, legfeljebb pisilésre alkalmas méretű terület, a magányos fáról fölismered, a Holt-Ronyva torkolata közelében.
39 fkm, belengő, majomhinta

37 fkm Sárospatak több, kenutúrázóknak is alkalmas táborhely, fürdő, vonatállomás, kellemes belvároska és Rákóczi-vár. A város központja nagyjából a híd körül található. A Tengerszem Üdülőpark és Camping innen közel 2 km, ha korábban kötsz ki (a jobb oldalon), akkor a Bodrog-parttól csak 400 méter (a Herceg utca esik a legközelebb hozzá, ami a folyóhoz vezet).
Egy strand is van, ahol Bodrog-túrázóknak lehet táborozni, büfével, tűzrakóval, ingyen tűzifával, őrzött terület. Úszni lehet, de nem túl jó, magas a part, bár van stég. Áram, hűtő van, röplabda és lábtangó, pénteken diszkó hajnalig. Az egyetlen kérdés, hogy kinyit-e, mert 2013-ban például nem kapta meg a működési engedélyt, pedig egy héttel korábban már állítólag minden készen állt. A Református Kollégium csónakháza körül alkalomszerűen megengedik a táborozást, még vizesblokk is van, és tűzrakóhely, fával. Igen kedves emberek, sajnos a hely viszonylag kevés, és mivel a híd mellett van, ezért igen zajos. A híd alapzata részben a sátorozóhely alatt van, így volt alkalmam arra ébredni egy-egy teherautó elhaladtakor, hogy „földrengés” van. A Bodrog partja iszapos.
A híd után 500 méterrel belengő, majomhinta a jobb oldalon.

32.8 fkm Ó-Bodrog levezető árka
32 fkm Bodrogolaszi, a kompnál szoktak a vízitúrázók táborozni. A komptól kezdődően több száz méter hosszan füves hely, a végén padokkal. Nem könnyű békés helyet találni, ahol dolgunkat elvégezhetnénk.
31 fkm, jobb oldal 2-4 sátornyi táborhely
28 fkm Sárazsadány a Bodrog-parton nagy, füves, lapos sátorhelyek.
24 fkm a Bodrog jobb partján hatalmas, füves vízitúra táborozóhely. Kicsit lejjebb a bal parton a Holt-Bodrog bejárata, mely már a Bodrogzughoz, Bodrogközhöz tartozik, melyről itt tájékozódhatsz részletesen.

23 fkm jobbon elég nagy táborhely
21 fkm bal parton a kanyarban homokos terület, de gazos, táborozni nem jó, és magánterület is. A másik oldalon a Tolcsva-patak torkolata a Bodrogba.

20 fkm Olaszliszka, komp, étterem-vendégház a parton, kempingezni is lehet 90 fő is elfér, wc, melegvíz bármennyi, főznek, fát adnak, büfé, miegymás.
17 fkm, jobbon nagy kenutúra táborhely, kicsit lejjebb a Bényei-patak torkolata
16 fkm, jobb oldalon sátorozóhely
15 fkm jobb zajos táborozóhely
12 fkm Szegi, önkormányzati víziturisztikai bázis, vízitúrázóknak szabad sátrazni a parton. A bázison is lehet (most gondolkodnak újításban, pályáztatnak, lehet, hogy egy vállalkozó átveszi).

8 fkm a Bodrog bal partján nagy, füves táborhely a kompnál, utána belengő/majomhinta, 25 sátor fér el, kicsit magas/meredek a part.
7 fkm jobb parton füves pecahelyek
7 fkm bal, Bogdán-tó felé bejárat a Bodrogközbe
4 fkm bal oldalon a Zsaró-ér bejárata a Bodrogzugba, Bodrogközbe, bővebben itt olvashatsz róla

A Bodrog utolsó 3 kilométerén kissé felerősödik a hajóforgalom, illetve a jobb, tokaji oldalán számos nagyobb hajó van kikötve, távolról kerüld.

Bodrog 0 fkm, Tisza 544 fkm, Tokaj a Bodrog és a Tisza találkozásánál. A két viszonylag nagy folyó vizének keveredése kissé kiszámíthatatlanná teszi az áramlatokat, de egy kis odafigyeléssel nem lehet nagy gond. Tourinform 47/352-259 Vízisport turistaház és kemping, kicsit zajos, mert a Tisza közúti hídja mellett van. Étterem, büfé van. Strand kemping: a vasúti hídtól 100 m, néha hallani az elmenő vonatokat. Hétvégén bulikat rendeznek, ekkor a Bodrog-túrázók választhatnak, hogy csatlakoznak, vagy a sátorból hallgatják… 2013-ban új vizesblokk és öltözők épültek, van éjjeliőr, parkolás ingyenes. Tűzifát ingyen adnak, előre szólni.

Kérj egyedi ajánlatot barátaid részére, osztálykirándulni, vagy csapatot építeni.

Kapcsolat


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás