in English

Hogyan segíthet az Evezzvelem, és főleg miért?

tibet - szerzetesek

2009 nyarán két vízitúra között úgy döntöttünk a barátnőmmel, Anitával (2013 óta a feleségem), hogy néhány napra elutazunk Horvátországba. Budaörsön voltunk bevásárolni, úgy terveztük, hogy 1-2 órán belül elindulunk. Épp pakoltam a vásárolt dolgokat az autóba, amikor megcsörrent a telefonom. Egy barátom hívott, akivel közösen szerveztünk egy túrát. Korábban Anitával sokat álmodoztunk arról, hogy egy nap eljutunk Indiába. Mindkettőnket vonz Kelet, az érdekes emberek és vallások. Mivel a barátom egy légitársaságnál dolgozik, ezért a beszélgetés végén „csak úgy” megkérdeztem tőle, hogy nem tud-e olcsó repjegyet Indiába.
Kis keresgélés után igent mondott! Csak éppen az volt a „bibi”, hogy már csak két hely volt, így azonnal le kell foglalnunk, ha tényleg érdekel. Így némi latolgatás után Horvátország helyett az Astoria felé vettük az irányt, ahol lefoglaltuk a jegyeket. Az időpont és célállomás tökéletes volt, az árról nem is beszélve.
Egy ideje érdekel a buddhizmus, ezért ekkor ugrott be, hogy a Dalai Láma – Tibet szellemi vezetője, a tibeti buddhizmus feje - Észak-Indiában lakik. Milyen fantasztikus élmény lenne találkozni vele! Hiszek a figyelem teremtő erejében, így a repjegyeinket becsúsztattam a Dalai Láma egyik könyve elé otthon a könyvespolcomon, úgy, hogy a borítón lévő fotóján épp a szeme elé kerüljenek a jegyek. Valójában fogalmam sem volt arról, hogy ő mennyi időt tölt otthon, vagy ad-e egyáltalán nyílt tanításokat, lehet-e bármi módon találkozni vele. De azt megbeszéltük Anitával, hogy ha esetleg úgy alakulna, hogy találkozunk vele, akkor az biztos a repjegyeink jó elhelyezésének köszönhetjük majd. Ha az ember (én magam is természetesen) csodát kér és megkapja, akkor utána hajlamos arra úgy tekinteni, mint aminek mindenképpen meg kellett történnie, és nem mintha a kérés eredménye lett volna.
Egy hónappal az indulásunk előtt fedeztem fel, hogy Őszentsége nyílt tanítást ad ottlétünk alatt! Ráadásul az időpont tökéletesen beleillett a terveinkbe. Delhibe érkezés után sajnos kiderült, hogy az útitervünk az időjárás miatt mégsem megvalósítható. Így minden borult, de emiatt végül úgy alakult, hogy a tervezett négy nap helyett tizenkét napot tölthettünk Dharamsalában, ott, ahol a tibeti emigráns kormány működik, és több mint negyvenezer tibeti él környékén, beleértve Őszentségét a XIV. Dalai Lámát is (ld. Dalai Láma).

tibet - save Tibet motoron

Dharamsala egészen különleges hely, itt él Tibeten kívül a legtöbb tibeti egy helyen. A városka csak pár utcából áll egy hegy tetején, a Himalája lábainál. A lakosság többsége a völgyben él, de a Dalai Láma és szentélye itt kapott helyet. Sok nyugati utazó jár erre, de eltérően más helyektől, itt nem részegeskednek, hanem figyelmüket a buddhista tanításokra helyezik (ld. buddhizmus). A város szellemi értelemben hihetetlenül pezsgő. Tele van kurzusokkal, ahol különböző tibeti gyógymódokat, asztrológiát és sok mást lehet tanulni. Van tibeti zenés est, ahol a határon frissen átszökött fiatalok (ld. Modern tibeti töténelem) tartanak előadást kultúrájukból. Részt lehet venni elvonuláson, ahol tibeti meditációt lehet gyakorolni, van mozi, ahol tibeti klasszikusokat vetítenek (ld. Filmajánló), és még rengeteg az izgalmas dolog. Minden a Dalai Lámáról és Tibetről szól, még a rendszámtáblákon is a „Save Tibet” (Mentsük meg Tibetet) feirat olvasható!

tibet - tibeti ember

Részt vettünk egy jogi előadáson, amit a Harwardon és Hongkongi Egyetemen tanító professzorok tartottak arról, hogy lehet-e valóban független Tibet Kínán belül. Van-e a Kínai Népköztársaság alkotmányában olyan rész, ami alapján erre jogot lehetne formálni?

tibet - Team Tibet

Legmegrendítőbb élményünk az volt, hogy találkozhattunk egy harmincév körüli tibeti fiatalemberrel, aki csak pár hónapja érkezett menekültként Dharamsalába! A története egészen hihetetlen! A kínai hatóságok azt akarták, hogy FÜVET termesszen földjén. Ha engedelmeskedik, nem lesz ennivalója a családjának, ÉHEN HALNAK, ha nem, akkor börtönbe kerül, ahol meg is kínozhatják. A rendelet, és más hasonló igazságtalanságot hatására 2008-ban felkelés tört ki (ld. Peking ’08 – Team Tibet), amiben ő is részt vett. A falujukban az emberek a főtéren tiltakoztak, amikor a kínai katonák lőni kezdték őket. Őt egy szerzetes mentette meg, mert amikor eltalálták, akkor kivonszolta a térről és elrejtette. A könyökét és a veséjét azonban átlőtték, szerencséjére nem vérzett el. Ezután a hegyekbe vitték, ahol fél évig rejtőzködött a téli hidegben. A szerzetes és egy barátja néha kijártak hozzá, hogy ápolják, de gyógyszerük, fájdalomcsillapítójuk nem volt, és étel sem elég. Elmondta, hogy sokszor azt kívánta, hogy bárcsak meghalna és véget érnének szenvedései. Ha visszatért volna a faluba, akkor börtönbe vetik őt és a családját is. Végül a barátja szerzett egy motort, és ameddig lehetett, azzal mentek a határ felé, majd végül heteken át tartó gyaloglással átkeltek a Himaláján, és Nepálon keresztül megérkeztek Indiába. Mivel a tibeti és az indiai kormány közösen fenntart egy házat, ahol a frissen érkezettek megszállhatnak amíg találnak munkát, ezért egyelőre volt hol laknia és ennie. A könyöke még mindig nem gyógyult meg, és szerinte nem is fog soha. Megmutatta testén a golyónyomokat. De ami a legjobban megmaradt belőle, az a tűz volt, ahogy korábbi életéről és az azt megkeserítő kínai katonákről beszélt. Azóta sem tudja, hogy mi lehet a családjával. Mint mondta, már fogadta őt Őszentsége (mint minden frissen érkezett menekültet), aki nagy hitet adott számára és már nem tartja értelmetlennek a vele történteket. Elhatározta, hogy életét Tibet függetlenségének szenteli, de ellentétben korábbi álláspontjával, már kizárólag békés eszközök felhasználásával.

Meghallgattuk aDalai Láma tanításait, akinek a célja, hogy létrejöjjön egy egyetemes emberi erkölcsrend, mely mindenki számára elfogadható, és középpontjában az ember és emberség, a béke, egymás kölcsönös elfogadása és az együtt-működés áll mint legfontosabb érték (ld. Dalai Láma).

Fantasztikus volt a közelében lenni. Sugárzó derűje megértette velünk, hogy ha egy ember, aki azt választotta életfeladatául, hogy hatmillió honfitársa ügyét képviseli az egész világ előtt, a világ egyik vezető hatalmával szemben, ha ez az ember boldog lehet, akkor mindenki lehet az. Csak meg kell értenünk saját feladatunkat a világban, fel kell nőnünk hozzá, és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy beteljesítsük. Nem kell, hogy ez egy óriási „ügy” legyen, mint a tibetieké, elég ha saját magunk körül rendet rakunk. Aztán a rend szépen tovább fog terjedni, lassan-lassan az egész világban.

Látva a Láma elhivatottságát, hogy népe és immár az egész emberiség sorsát helyes útra terelje, úgy éreztük, hogy részt szeretnénk vállani ebből. Az elmúlt években az Evezzvelemen keresztül rengeteg emberrel megismerkedtem. Az Evezzvelem népszerűségét 2010-től a tibeti nép szerény megsegítésére is szeretnénk használni.

Már számos szervezet támogatja a Dharamsalában élő tibetiek oktatását, megélhetését és kultúrájuk megőrzését. A kínai kormány 2008-ban betiltott Tibetben minden külföldiek által működtetett szervezetet, amelyek célja a helyiek oktatása és általános körülményeik javítása volt.
Emiatt mi a Tibetben élőkön szeretnénk segíteni, bármilyen módon.
2010-től minden Velünk Evező részvételi díjából 200 Ft.-ot a Tibetan Village Project nevű szervezetnek jutattunk el. Az Evezzvelem az összes járulékos költséget vállalja, így hozzájárulásod 100%-a közvetlenül az azt illetőkhöz jut el. Ha a 200 Ft.- on felül is szeretnél támogatást nyújtani, akkor azt örömmel fogadjuk, itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Később, miután eljuttattuk az adományt, az eredményekről hírlevelünkben értesülhetsz majd.
Számunkra fontos, hogy tudatában legyél: azzal, hogy Velünk Evezel, máris segítesz!!!

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Tisza
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás