in English

Vízitúra, kenutúra, evezés az Ipolyon - a folyó jellege, táborhelyek, kikötőhelyek, kempingek, tanácsok vízitúrázók részére

zátony Ipoly kenuzás
vízitúra első napja
kerulőutak vízitúrázás
kenuzás az Ipolyon
kenuzás az Ipoly folyón
Ipolytúrázunk
Ipolytúra
Ipolytúra sok fával
Ipoly szemből
Ipoly kenutúra
Ipoly kenu
bedőlt fa Ipoly
Ipoly
Ipoly vízitúra
Ipoly folyó

Ipoly vízitúráink itt

Az Ipolyon Balassagyarmat és a torkolat (Duna, 1708 fkm) között vízitúráztunk néhány évvel ezelőtt, mivel a határellenőrzés megszűnésével szabadon lehet kenuzni, kikötni és táborozni a folyó mindkét oldalán. Legfrissebb információink szerint sincs kemping az Ipoly partján vagy ahhoz elég közel, hogy kenutúrázók igénybe vehessék.
A keresztgátaknál a vize mindig felduzzad, lelassul, a gátnál már 0 km/h. Vannak mesterségesen lerövidített, átvágott szakaszok, illetve a folyó a parttól néhány tíz méterre mindenhol gátazva van, 1-2 területet leszámítva. Alapesetben bedőlt fák, vízre nőtt bokrok nincsenek.
Börzsöny tömbjét északról és nyugatról kerüli, majd röviddel a Dunába ömlése előtt valódi hegyek között tör át, egy helyen sziklafal határolja, a Ipolytúrázó az erdőben érezheti magát. Vize gyönyörű és tiszta. Tempója izgalmas, de veszélytelen.

Kinek ajánljuk ezt a kenutúrát?
Balassagyarmat és Drégelypalánk között csak gyakorlottabb evezősöknek, akik jól tudják kormányozni a kenut, kajakot. Drégelypalánk és a torkolat között kezdőknek is, bár az átemelések miatt, azért jó, ha van, aki tudja melyik a kenu eleje és tatja. Magyarázatok kicsit lejjebb.
Mi általában az alsó egy napnyi távot kenutúrázzuk végig az Ipolyon, és aztán megyünk tovább a Dunakanyarba, és a Szentendrei-Dunára, sőt akár budapesti Duna szakaszra is. Ezekkel összekapcsolva hosszabb, akár egyhetes vízitúraként is evezhető.
Haverokkal evezni, csapatépíteni és osztálykirándulások célpontjaként egyaránt kiváló.

Térkép: a bejáráskor nem volt forgalomban vízitúrázóknak készített Ipoly térkép, ezért három másik térképet használtunk. 1. Állami topográfiai (Magyar Honvédségi) térkép M-34-135-D 2. Állami topográfiai (Magyar Honvédségi) térkép M-34-135-C 3. Börzsöny turista térképe. Remekül beváltak.

Távolság meghatározás: mivel rendes kenutúrázóknak készített térkép a bejáráskor nem állt rendelkezésünkre, és az Ipoly partján nincsenek kilométerkövek, ezért a távolságok a térképek és érzék alapján becsültek. Gyakran a táv leevezéséhez szükséges időt adtuk meg támpontul. Balassagyarmat és a torkolat közötti távolság 100-105 km.

Ipoly folyó jellegének leírása, vízitúrás szemmel Balassagyarmat és Drégelypalánk között
Balassagyarmatnál az Ipoly kimondottan keskeny, néhány méter széles, sekély folyócska, sebessége 2-3 km/h. Az Ipoly legvadabb része Ipolyvece és Drégelypalánk közé esik, itt rendkívül kanyargós, víztömegéhez képest gyors, sok bedőlt fával, uszadéktorlaszokkal, nagyon izgalmas kenutúrás élmény. Ha valahol, akkor itt lehet borulni is az Ipolyon …

Ipoly jellege Drégelypalánk és a torkolat (Duna, 1708 fkm) között, kenutúrás szemmel
A Krupinica befolyásával az Ipoly kiszélesedik, kb. 15-20 méterre, lejjebb kicsit talán újra keskenyebbé válik. Bedőlt fák, hirtelen begyorsuló részek nincsenek (illetve a részletes beszámolóban találjátok azt a 2-3, nem veszélyes részt, ahol mégis). Gyakran igen sekély, a csomagokkal terhelt kenu alja leérhet a kavicsos, homokos folyómederbe. Az Ipoly ezen szakaszán található 2-3 kavicsból összeállt, épített „műtárgy”, a folyó vízszintjének növelése céljából (pl. Ipolytölgyes után kevéssel).
Ipolydamásd előtt az Ipoly a Börzsöny és a szlovákiai Burda-hegység között tör utat magának, itt mindkét oldalról (magyar szemmel) magas hegyek övezik, az országban egyedülálló vízitúra élményt jelent itt átevezni. A Dunára történő ráevezés igényel némi extra figyelmet, ajánlatos nem rögtön kimenni az élő vízre, inkább a part mentén haladni lefelé.

Az Ipoly vízjárása: mivel a folyó kisebb patakokból táplálkozik, ezért a hirtelen esőzések gyorsan megemelik vizét. Nyár közepére jelentősen leapad, nyár végére kenuhúzó versenyt lehet rajta rendezni, csak a legmélyebb 1-2 méter széles „sodorvonalban” lehet szó evezésről. Ilyenkor már csak pancsolni lehet benne. A víztározók, keresztgátak elvileg a vízszint megtartására szolgálnak, sok hátrányukkal együtt.
A Duna áradásai, komolyabb vízszint emelkedései sok kilométerre visszaduzzasztják az Ipoly vizét, ilyenkor nem folyik, csak áll. Nyár elején a legalkalmasabb vízitúrázni rajta.

Vízállás a bejáráskor: Szalka +125 cm, Ipolytölgyes +155 cm. Minden további megjegyzés ehhez a vízálláshoz képest értendő (pl. 30 cm víz felett, és a többi)

Ipoly kenutúráink itt

Ipoly vízitúra Balassagyarmat és a torkolat között

Balassagyarmat: A Cebovsky-patak (slo.) és az Ipoly összefolyásánál jó vízitúra indulóhely, tágas, füves, csöndes kenutúrázós táborhely.
Balassagyarmat és Ipolyszög között kb. félúton teljes szélességű keresztgát.

Ipolyszög és Vel’ká Calomija között kb. félúton, bal oldalon nagy Ipolytúrás táborhely.
1.5 km-mel lejjebb gát.

Bal oldal: Lókos-patak torkolatánál füves, nagy hely, a kikötés sem rossz.
További 3 km: átemelés, utána kis sziget. Kiszállás jobb oldalon, mert a középső oldal általában zárva, a szélsők pedig „gereblyék”.

Balog: baloldalon, elég nagy táborhely, sok sátorral, kenuknak is hellyel.
Ipolyvece előtt 1 km: gát mellett kenutúrás táborhely, alacsony part, kb. 50 cm víz felett, 30 m hosszú.
Ipolyvece után kevéssel alacsony part, 60 cm víz felett, jó táborhely.

Ezután sokáig kanyargós, vad, bedőlt fák.

Drégelypalánk: az MH térképpel (ld. fent) ellentétben itt nincs híd.
Ipolyhídvég - Ipelské Predmosti: jobb, jó hely, ebédmegállónak is, gyaloghíd, 2 pad. Vízitúrás táborozás a másik (bal) oldalon. Idáig Bgyarmattól 3 óra

A kanyargós rész a legészakibb részen a legerősebb.

Tesmag – Tesmák: előtt 1 km-mel, jobb oldalon, az úthoz közelebb eső részen padok, jó táborhely, fa nincs.”Átemelés”? Idáig Bgyarmattól 5 óra

Tesmag – Tesmák: ahol az Ipoly átmegy Szlovákiába pici komp, gyengus vízitúra pihenőhely, padok, hinta.

A térképen igen, szemmel amúgy nem látható holtágak után kevéssel zsilip és „hallépcső”. Átemelés, kézben a nagy kövek miatt nem könnyű vinni a hajót. Idáig Bgyarmattól 7 óra

Homok: Partról: az elkerülő úton (Bernecká? utca), a kisebbik hídra felvezető út előtt, jobbra kis, alig látható lejáró, keskeny, magas a fű, de nem rossz az út, felázva is OK, bár a part maga kicsit iszapos. Betanítani, táborozni, pihenni egyaránt jó, az Ipoly 3 km/h-val folyik, 7-8 m széles. Itt tiszta a meder, nincsenek bedőlt fák. Lapos, nyílt kenutúrás táborhely, fű kicsi, toronyról tuti felismerhető a másik oldalon. A híd alatt árnyas is.

Ipolyság – Sahy: után 1 km-mel bal oldalon vízitúrás táborhelyek, Krupinica befolyás. Idáig Bgyarmattól 8 óra

Az ipolyviski híd előtt kb. 1 km-mel átemelés, balról lehet kerülni, lemenni tilos, mindkét ágon gereblye.

Ipolyvisk – Vyskovce nad Ipl’om: a jobb parton, a szlovák oldalon, Magyarországról (a Tésát és Bernecebarátit összekötő útról) megközelíthető, a bekötő út 300 m hosszú, zötyögős, köves. Erről érkezve át a hídon, a bal oldalon lejáró a vízhez, esőben is járható, füves. Elég nagy Ipolytúrát innen kezdeni és betanítani a kezdőket, egy része le van kaszálva. Ipoly 10 m széles, sebessége 2 km/h. Idáig Bgyarmattól 10 óra
Ipolyviski főút hídja alatt: Pereszlény (Presél’any nad Ipl’om) felé menet át a hídon, rögtön utána balra le, elég nagy táborhely vízitúrát innen kezdeni és betanítani a kezdőket. Toborozni is alkalmas.

A hatos facsoportnál, széles beszálló, tényleg jó hely, gátról autóval be lehet menni. Idáig Bgyarmattól 11 óra

Nem emlékszem, hogy ez egy másik átemelés-e, de a 2009-es jegyzet azt írja, hogy kb. a kishíd előtt (kb. fél órával az előző bejegyzés után), átemelés zsilip miatt. Mindkét oldalán van lépcsőfeljátó, ahol a kenukat ki lehet emelni és meg lehet kerülni, a jobb oldalon talán kényelmesebb. Ugyanitt jó táborhely, autós megközelítést nem tudom. Idáig Bgyarmattól 11.5 óra
Szete - Kubánovo: Partról: Ipolyvisk felől a templom után balra fel a gátra (vagy csak mellette, a külső oldalon. Víz rövidesen, lejárat 2 m széles, trélerrel kicsit nehéz fordulgatni, de megoldható. Szép, alacsony, füves part. Ipoly 1-2 km/h-val folyik. Kicsit arrébb (30 m) szélesebb beszálló. Még tovább a hídnál közelítve a gát mentén (de „alatt”, a víz felől) az előbbinél megközelíthetőbb, de csak tolatva lehet visszamenni, nem alkalmas. A hídhoz egy másik út vezet, mely a falu Ipolyvisk felé eső oldalán ágazik le a főútról. Maga a híd a földekre vezet, földutakra. A híd után szinte azonnal köves „keresztgát”, kiszállni és vízben sétálni a kenu mellett.
Szete után: az autóút kanyar után (ld. térkép) jó, nagy focipálya kapukkal, mellette kis alvóhely, pár sátorral.

Tésa előtt: sziget, melyet keresztülvág egy vasútvonal, hídjai láthatók az Ipolyról. Itt az Ipoly partja meredek, löszös, mintha egy kisebb kanyonban, szurdokban eveznénk, nagyon szép, romantikus. Ez az un. tésai löszfal.
Tésa: kicsi, de jó vízitúrás táborhely közvetlenül a part mellett, pár sátorral.

Ipolyszakállos – Ipel’sky Sokolec: felső részénél zsilip, jobb oldalról kerülhető átemeléssel, itt úsztam utána a novemberi 7 fokos vízben a kenunak…

Ipolyszakállos – Ipel’sky Sokolec: 1 km-mel lejjebb a bal oldalon széles pihenő- és táborhely, lapos, füves, mögötte szántóföld, autós megközelítést nem tdujuk, bár a Tésa – Vámosmikola út közel van. Ezután valamivel szokatlanul begyorsul az Ipoly, és kellemesen sodor, nem veszélyes.

Vámosmikola és Tésa között: csak Vámosmikola felől lehet rákanyarodni egy földútra (futóval), ami rögtön az Ipoly partjára fordul, minden időben jól járható. Hatalmas, füves, lakókocsiról felismerhető, indulni és betanítani mindig jó táborhely, bár a part köves. Belengő, majomhinta is van. Talán legjobb vízitúra táborozóhely az Ipoly partján. Az Ipoly 10 m széles, tempója 2 km/h. A Vámosmikola – Kemence úttól kb. 2-3 km. Ezen az úton semmi más nincsen, nagyon keskeny, alig fér el 2 autó egymás mellett.
Vámosmikola – vízhez lejárat Rákóczi utcán, majd balra 50 m, kevésbé szép, mint a felső (ld. egy bekezdéssel feljebb), elég magas a part és nehéz elférni, és a vízen is manőverezni, de működik. Táborozni nem, csak indulni, betanítani alkalmas. Illetve, ha jobbra megyünk az Ipoly partján, ott van hely táborozni pár sátornak is.

Ipolytölgyes Partról: lejárat a templom mellett, át a gáton, majd rögtön jobbra a gát mentén, majd balra, ahogy eléred a kanálist, amit kivisz az Ipolyhoz. Kenutúrás táborhely nincs, esetleg pár sátorral. Indulni és betanítani jó, jobb, mint Vámosmikola alsóbb része, ld előző bekezdés. Ipoly sebessége kb. 2-3 km/h, vízről látszik a templom, illetve a zöld-fehér beton-vas oszlopkáról felismerhető. Itt van egy kavicsos keresztgát, jobb gyalogosan kísérni a kenut, vízben.

Letkés: Az Ipoly autóval könnyen megközelíthető (Magyarország felől: fel lenne menni a hídra, át a régi határállomáson, majd jobbra le. A táborhely mezőgazdaság által kaszálva és bálázva. Vízitúra táborhelynek jó, de a vízreszállás az Ipoly partján lévő magas fű miatt nehézkes. Vagy kell egy kasza… Kicsit lejjebb van egy sziget, ahol lehet fürdőzni. Ipolytölgyestől 40-50 perc
Még Ipolydamásd előtt: jó part a bal oldalon, füves, szép, bár az út közel van és kicsit zajos. Ipolytölgyestől 2.5 óra
Kicsit lejjebb van egy gyorsabb rész, kis víznél leérhet a kenu alja és van benne egy gyorsabb kanyar, bár inkább érdekes, mint „veszélyes”.
Ipolydamásd: helyiek szerint szoktak sátorozni vízitúrázók. Ipolydamásd után Letkés felé, a falu után pár száz méter, a vár után. Pottyantós van. ? Illetve a régi focipálya alatt is lehet táborozni a falunál. Híd után 500 m pár kenus, csendes táborhely. Saját: lejárat csak a betontálcás úton, a falu Duna felőli végén, de híd nincs, a lejárat nem jó, táborhely sincs igazán, part magas. Ez a hely mindig kicsit más.
Duna 1708 fkm Ipoly-torkolat
Innentől a Dunakanyarban vagyunk, azt követően pedig a Szentendrei-Dunán

Idén még nincs vízitúránk a Ipolyon, kérj egyedi ajánlatot barátaid részére, osztálykirándulni, vagy csapatot építeni.

Kapcsolat


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás