in English

Dalai Láma a jövőben

A Dalai Láma már nem fiatal, 1935 óta sok idő telt el. Mint minden vezetőnek, neki is gondoskodnia kell utódról. Ez persze egy láma esetében teljesen eltér az Európában szokásos “a legidősebb fiú örökli a trónt”-esettől. A korábbi gyakorlat szerint halála előtt jeleket hagy, melyek segítségével könnyebben találják majd meg a következő megtestesülését. A XIV. Dalai Láma azonban egyelőre nem tisztázta pontosan, hogy mi fog történni. Többször nyilatkozta már, hogy lehet, hogy nem fog többé újjászületni, illetve azt világosan tisztázta, hogy ha újjászületne, akkor azt egészen biztos, hogy nem kínaiak által megszállt Tibetben teszi majd.
Mi történik akkor hát?
Az együttérzés megtestesült istensége mégis magára hagyja népét és az emberiséget e szenvedéssel teli világban? Megszegi fogadalmát és halálakor a nirvana, a végső megvilágosodás állapotába kerül?

tibet - Dalai Láma

Nagy valószínűséggel nem erről van szó. Korábban már előfordult, hogy Kína egy megvilágosodottnak tartott buddhista lámát – a Panchen lámáról van szó, aki a dalai láma után a második legfontosabb vallási vezető – egész egyszerűen eltüntetett. Ezt a Dalai Láma esetében úgy tehetné meg a legegyszerűbben, hogy halála után Kínában (vagy a kínaiak által irányított Tibetben) találnák meg az új inkarnációját. Ott aztán már a kínai vezetés markában lenne. Egész egyszerűen börtönbe is vethetnék, vagy csak saját céljaikra használhatnák fel, pl. úgy, hogy kínai nevelést kapna, és a tibeti népet rajta keresztül lehetne befolyásolni, hogy többé ne álljanak ellen a kínaiaknak, hanem fogadják el irányításukat.

2007 szeptemberében lépett életbe az a kínai törvény, amely megtiltja a tibeti buddhista szerzeteseknek, hogy engedély nélkül újjászülessenek. Ez természetesen nevetséges, de a reinkarnáció állami ellenőrzés alá vonásával Kína szándéka az, hogy a Dalai Láma befolyását csökkentse.

Viszont, ha nem a kínaiak által irányított Tibetben születne újjá, akkor az új inkarnációt biztosan azok kutathatnák fel és találhatnák meg, akiket erre ő jelöl ki. Később az új testben folytathatá munkáját, melynek célja, hogy elérje népe teljes vagy részleges szabadságát.

A Dalai Láma egy interjúban kifejtette az utódlásával kapcsolatos nézeteit. Elképzelhetőnek tartja, hogy felrúgva a 14. század óta tartó hagyományokat, még életében megválasztják, vagy kijelölik a buddhizmus tibeti ágának új vezetőjét. Ez teljes szakítás lenne a reinkarnáció útján történő kijelölés hagyományaival. Így olyan utódja lesz, aki biztosan folytatja munkáját, és hozzá hasonlóan elismert államférfivá válna. A láma ezzel azt üzeni kínaiaknak, hogy a tibeti erőszakmentes szabadságharc még sokáig elhúzódhat és érdemes lenne engedményeket tenniük a megegyezés kedvéért.

tibet - Dalai Láma

A Dalai Láma egy interjúban elmondta: "Lehetséges, hogy én fogom kijelölni, vagy még az én életemben fogják megválasztani utódomat". A kijelentés üzenet Kínának, amely maga választaná meg az új buddhista vezetőt. „A tibetiek sose fogadnának el egy kínaiak által kinevezett utódot” - fogalmazott a láma.

A kínaiak ugyanis 1959 óta tartják teljes ellenőrzésük alatt Tibetet, ami a lámaválasztás tisztaságát is megkérdőjelezheti. A kínai hatóságok rendszeresen zaklatják a tibeti papokat és a civil lakosságot – mondja a Dalai Láma, aki szerint épp emiatt mostanában feszültté vált a kínai kormány és Tibet kapcsolata. Ha esetleg mégsem Dalai Lámaként születne újjá, akkor is biztos, hogy leszületik, mert ahogy mondta: „Amíg a tér fennáll, amíg érző lények élnek, hadd maradhassak én is, hogy enyhíthessem a világ szenvedéseit.”

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.

Már számos szervezet támogatja a Dharamsalában élő tibetiek oktatását, megélhetését és kultúrájuk megőrzését. A kínai kormány 2008-ban betiltott Tibetben minden külföldiek által működtetett szervezetet, amelyek célja a helyiek oktatása és általános körülményeik javítása volt.
Emiatt mi a Tibetben élőkön szeretnénk segíteni, bármilyen módon.
2010-től minden Velünk Evező részvételi díjából 200 Ft.-ot a Tibetan Village Project nevű szervezetnek jutattunk el. Az Evezzvelem az összes járulékos költséget vállalja, így hozzájárulásod 100%-a közvetlenül az azt illetőkhöz jut el. Ha a 200 Ft.- on felül is szeretnél támogatást nyújtani, akkor azt örömmel fogadjuk, itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Később, miután eljuttattuk az adományt, az eredményekről hírlevelünkben értesülhetsz majd.
Számunkra fontos, hogy tudatában legyél: azzal, hogy Velünk Evezel, máris segítesz!!!


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás