in English

Tibeti gyógyítás

A tibeti orvos a hagyományos testi vizsgálaton felül úgy méri fel a beteg állapotát, hogy beleképzeli magát érzelmi helyzetébe, és benyomásaiból szűri le az elváltozások okait. Képzésük tizennégy éven át történik, majd öt – tizenkét éven át fejlesztik tudásukat, pulzusvizsgálatban, gyógyszertanban és az akupunktúrában. Ahhoz, hogy valaki jó orvos legyen, nem elég a szaktudása, fontosak a belső képességei is. Teljes szívével és lelkével kell részt vennie a gyógyításban, osztoznia kell betegei feszültségében és nyomorúságában. A tibeti orvost a bölcsesség és együttérzés buddhista eszméi (ld. buddhizmus) segítik abban, hogy ellássa betegei fizikai, érzelmi és lelki szükségleteit. A tibeti gyógyászat napjainkban éppoly értékes, mint születésekor. Bonyolult diagnosztizálási technikái nem gépekkel történnek; ennél fontosabb, hogy az orvos érzékelje a belső energia áramlását, és ismerje a gyógynövényeket. A betegségek nem ok nélkül jönnek hozzánk: rajtuk keresztül kell felismernünk, hogy miben kell még fejlesztenünk magunkat. Lényeg, hogy mint az alaposan megtrágyázott magok, mi is kihajtsunk és kivirágozzunk.

Honnan jönnek a betegségek?

tibet - Buddha

A betegségek legkrónikusabb formái onnan erednek, hogy nem ismerjük fel önmagunk igaz természetét, vagyis azt, hogy mi a tudatunk vagyunk. Ebből az alapvető tudatlanságból születik a vágy és az agresszió, melyek felébresztik a hiányosság és belső szegénység, valamint a fenyegetettség és a magány érzését. Az ilyen érzelmi zavar testi-lelki stresszt eredményez, fokozza az érzelmi egyensúlyhiányt, melynek következtében szervi változások is kialakulhatnak.

A tibeti gyógyászat elismeri a kórokozók, a helytelen étrend és viselkedés káros hatását az egészségre, a legalapvetőbb szenvedésforrásnak mégis a tudatlanságban gyökerező kapzsiságot, ragaszkodást, agressziót tekinti. Olyan érzelmi állapotok, melyek fogékonnyá tesznek a betegségek iránt. A tibeti orvosok úgy vélik, betegen jobban belelátunk szellemünk működésébe, mint egészségesen. A betegség és a fájdalom, sőt még a legrosszabb tulajdonságaink is nagyon tanulságosak, ha bölcsességgel közelítünk hozzájuk. Hiszen ha egyes mentális szokások betegséghez vezetnek, akkor győzedelmeskedhetnek is felette.

A jelenkor gyakori betegségeinek okai

Szinte hihetetlen, de a tibeti orvosok már a VIII. században megfogalmazták, hogy a jövő betegségeit a vegyszerek és a környezet szennyező anyagi okozzák majd. Dr. Tenzin Choedlak, Őszentsége a Dalami Láma személyi orvosa szerint a tizennyolc újkori betegség – többek között az agyhártyagyulladás, a rák és egyéb olyan állapotok, amelyek az immunrendszerre hatnak – megjelenése várható volt, hiszen az emberi test elemei és a külső környezet közötti összhang hiánya miatt alakultak ki.

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.

Már számos szervezet támogatja a Dharamsalában élő tibetiek oktatását, megélhetését és kultúrájuk megőrzését. A kínai kormány 2008-ban betiltott Tibetben minden külföldiek által működtetett szervezetet, amelyek célja a helyiek oktatása és általános körülményeik javítása volt.
Emiatt mi a Tibetben élőkön szeretnénk segíteni, bármilyen módon.
2010-től minden Velünk Evező részvételi díjából 200 Ft.-ot a Tibetan Village Project nevű szervezetnek jutattunk el. Az Evezzvelem az összes járulékos költséget vállalja, így hozzájárulásod 100%-a közvetlenül az azt illetőkhöz jut el. Ha a 200 Ft.- on felül is szeretnél támogatást nyújtani, akkor azt örömmel fogadjuk, itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Később, miután eljuttattuk az adományt, az eredményekről hírlevelünkben értesülhetsz majd.
Számunkra fontos, hogy tudatában legyél: azzal, hogy Velünk Evezel, máris segítesz!!!


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás