in English

Kína történelme

tibet - Tibet térkép

Kína a világ legősibb - 3500 éve létező - folyamatos civilizációja, amely már az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (iránytű, papír, nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. A jelenkori Kína területe nem pontosan egyezik meg a történelmi Kínáéval, mert például Tibet, Kelet-Turkesztán és Belső-Mongólia akkor nem tartozott hozzá. Az államforma jellemzően császárság volt.
Mivel ebben az országban nagy területen mindig is sok ember élt együtt, a mindenkori vezetésnek erősen kézben kellett tartania a hatalmat. Ha nem így tettek (és erre volt is példa), akkor a helyi uraknak megerősödött a hatalma, az ország pedig kisebb fejedelemségekre bomlott.

Berendezkedés

tibet - Tibet topper

Ugyanakkor a nagy terület és népesség a mindenkori vezetés számára is előnyt jelentett. Ugyanis, ha bárki megpróbálta megszerezni a hatalmat, annak olyan forradalmat kellett tudnia szervezni, ami az ország egész területére kiterjed. Ha ez nem sikerül, akkor a korábbi vezetés jó eséllyel előbb-utóbb leveri a lázadást, mert az ország távoli területeiről biztonságos helyről sokáig képes ellenállni, és valószínűleg jóval gyakorlottabb a hadászatban. Ráadásul, a hatalmas népesség miatt hiába győz a forradalom néhány városban, az országot teljesen elfoglalni, megtartani és irányítani csakis teljes győzelemmel lehet. Pl. Magyarországon más a helyzet: ha kitör egy forradalom, akkor az vagy gyorsan győz, vagy őt győzik le gyorsan. Az viszont nehezen fordulna elő, hogy egy kis országban sokáig viaskodna két ellenfél.
Ez a tény a mai korban is helytáll.

A kommunizmus győzelme

Az országban a XX. század első felében sok konfliktus folyt, végül 1949-ben a Kommunista Forradalom győzelmét követően az államforma népköztársaság lett. Kína jelenleg pártállam, ami azt jelenti, hogy az országban csak egyetlen párt működik, és ez a hatalom kizárólagos gyakorlója. Vagyis nincsenek választások, nem az állampolgárok által választott vezetés hozza a kül-, belügyi, hadi, pénzügyi, stb döntéseket, hanem egy szűk réteg, aminek az előző generációja több, mint 60 évvel ezelőtt erőszakosan ragadta magához a hatalmat, és azóta is diktatórikus módszerekkel tartatja be utasításait. Tehát, ha valaki esetleg a rendszer ellen lépne fel (vagy csak túl feltűnően támadná pl. a sajtón keresztül), akkor azt nyugodtan el lehet rabolni, meg lehet kínozni, vagy egyszerűen meg lehet ölni. Amíg a rendszer működik, addig ezt senki nem kérheti számon, illetve ha valaki mégis megpróbálná, azt nyugodtan el lehet rabolni, be lehet börtönözni...

Kínában nagyon nehéz dolga van annak, aki a hatalom megdöntésére készül (ld. két hasábbal feljebb). S mivel az ország népessége felfoghatatlanul nagy (1.3 milliárd fő), ezért olyan mértékű (legalábbbis sok tízmillió embert magába foglaló) összefogásra lenne szükség a hatalomátvételhez, ami már-már lehetetlen. A nemzeti haderő létszáma 2.2 millió felett van.

Az országban az 1949-es forradalom óta kommunista diktatúra áll fenn. Bár ez kommunistának a legkevésbé sem nevezhető, mert piacgazdaság van és virágzik a kereskedelem (ld. A világ hozzállása), diktatúrának viszont nagyon is diktatúra, mert a hatalom egy szűk réteg, a Kommunista Párt Központi Politikai Bizottsága kezében van. Az élet minden területén korlátlan hatalmuk van és ők határozzák meg, hogy mit szabad és mit nem. Az ellenállókat és a rendszer ellenségeit kíméletlenül bebörtönzik vagy kivégzik, mindezt teljes titokban (ld. Szabadságjogok).

Pekingi Tavasz

tibet - Pekingi tavasz

1986 decemberében 15 kínai nagyvárosban tüntettek a demokrácia mellett. A hatalom erre tömeges letartóztatásokkal válaszolt. Ez átmenetileg visszavetette a demokratikus törekvéseket. 1989 májusában naponta 200-300 ezer ember - főleg fiatalok és diákok - lepték el Peking főterét és a környező utcákat. A tüntetők rendszerváltást követeltek. A vezetés ezért elhatározta a szigorú példastatuálást. Június 3-4-én a hadsereg páncélos, ejtőernyős és egyéb egységeit vetették be a Tiananmen téri demonstrálók ellen. A beavatkozás mintegy 1500-3000 ember életét követelte. Hasonló keménységgel léptek fel a többi nagyvárosban tüntetők ellen is. Ezt nevezik Pekingi Tavasznak. Ezzel sikerült elejét venni annak, hogy a Szovjetunióhoz és Kelet-Európához hasonlóan Kínában is többpárti demokrácia váltsa fel az egypárti diktatúrát. A Pekingi Tavasz ma Kína egész területén tiltott téma. Emiatt a huszonévesek jóformán semmit sem tudnak a történtekről.

tibet - Pekingi tavasz

2009-ben volt az események 20. évfordulója. Azt, hogy a kínai vezetés nem csak a tibetieket, hanem saját népét is megfosztja a szabadságtól és az információktól, jól mutatja, hogy cenzúrát vezettek be a kínai hatóságok a Tienanmen téri megtorlás 20. évfordulójáról szóló információkra az interneten, és elérhetetlenné tették a külföldi televíziókat is a hazai nézők számára (ld Szabadságjogok).

Mi lesz a jövő?

Aggodalomra azonban semmi ok: az ilyen államokat és berendezkedéseket általában a történelmi tapasztalatok és a józan ész alapján pont saját negativitása szokta tönkretenni. Egy ideig gyűlnek a negatív erők, de előbb-utóbb már olyan sok halmozódik fel belőlük, hogy szétrobbannak. Hasonló, mint amikor egy vírus gazdatestet talál egy baktériumban, és elkezd szaporodni. Szaporodik, szaporodik, aztán egyszer csak nem lesz elég hely számára a gazdatestben, és szétrobbantja azt.

Azonban hiba lenne csak várni, hogy maguktól megváltozzanak a dolgok. Ezekben a pillanatokban is tibetiek milliói nem élhetik át a szólás-, vallás-, és kultúra szabad gyakorlásának örömét. Amin változtatni kellene, az az, hogy nem csak beszélni kell a problémáról és a változás esélyeit latolgatni, hanem konkrét és határozott lépéseket tenni a helyzet tudatos megváltoztatása érdekében. A helyzet felmérése megtörtént, immár cselekedni kell.

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra
Sarud kenutúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás