in English

Tibeti földrajz és életmód

tibet - térkép

Tibet területe a kínai megszállás előtt 2.5 millió négyzetkilométer volt - Ausztrália egynegyede. A Tibeti-fennsík a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő fennsíkja. Átlagos magassága 4900 méter. Délről a Himalája határolja, itt található a Mt. Everest, Földünk legmagasabb hegye (8850 m), valamint további 70 csúcs magasodik 7000 méter fölé. Különleges adottságai miatt a világ tetejének nevezik, a hó földjének. Sok a nagy kiterjedésű édesvizű tó és gyors hegyi folyó.

Az éghajlat száraz, a tél a nagy magasság miatt hideg, nyáron azonban akár a 30 fokos meleg sem elképzelhetetlen. A hóhatár nagyon magasan, 5300-5500 méter körül van. A növényzet szegényes és a talaj sok helyen kopár, a fennsíkon gyakori az erős szél.

tibet - Motherlove

A népesség száma hivatalosan 2.7 millió, de ez csak az ún. Tibeti Autonóm Terület (TAR) területén élőket jelenti. Valójában élnek még tibetiek Kína más tartományaiban, Indiában és szerte a világban, összesen 6 millióan. A TAR fővárosa Lhásza. Ma a történelmi Tibet területének csak fele tartozik a TAR-hoz, a többit más kínai tartományokhoz csatolták. A TAR lakosságának negyede a mai napig vándorló nomád életmódot folytat. A nomádok jakszőrből készült sátrakban laknak, és állattartásból élnek, elsősorban jakot, kecskét, marhát és lovat tenyésztenek. Mivel a körülmények rendkívül nehezek, ezért az állatok minden részét felhasználják valamilyen célra. Hatalmas tibeti masztiff kutyákat tartanak, melyek állítólag akár a 90 kg-ot is elérhetik, ezeket elsősorban őrként használják. Népszerű ital a jakvajas-sós tea, melyből egy átlagos pásztor naponta negyvenet iszik meg… Állaga, íze és tápértéke alapján európai szemmel nézve inkább leves, mint tea.
Mivel az ország területe óriási, a népesség pedig alacsony, a nomád családok csak ritkán találkoznak, főleg vallási ünnepeik során. A jak kiemelt fontosságú a tibeti nomádok életében, mert igavonó, tejet és húst ad, szőréből ruhát és takarót készítenek. A testi jólét egyik legfontosabb pillére, így válhatott az ország szimbólumává.

tibet - Jak

Tibeti ősi vallása a bön volt, mely mágiával, emberi és állati szellemekkel foglalkozott, és tisztelte azokat. A buddhizmus fokozatosan hódított tért a VII. századtól kezdve, bár a bön hittel kapcsolatos hiedelmek a mai napig részét képezik a kultúrának. A buddhizmus és a bön összeolvadásából – bár erős buddhista túlsúllyal - jött létre a mai tibeti buddhizmus (ld. buddhizmus).

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra
Sarud kenutúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás