in English

Kína hozzáállása a tibeti kérdéshez

A kínai vezetés kettős politikát folytat. Egyrészt mindent megtesz azért, hogy a tibeti népet elnyomja, megfossza kultúrájától, vallásától, és mind a népet, mind a területet hasonlóvá tegye a többi kínai tartományhoz. Másrészt, a saját maga által elkövetett bebörtönzéseket, kínzásokat és egyéb jogtalanul elkövetett gazságokat – vagyis az elnyomás felszíni nyomait - igyekszik a lehető legnagyobb mértékben elrejteni (ld. Szabadságjogok).
Magát a tibeti nép „felszabadítójaként” és „jótevőjeként” tüntei fel, utalva arra a gazdasági fejlődésre, ami a Tibeti Autonóm Területen tapasztalható. Vajon a gazdasági fejlődés ösztönzése a tibeti érdekeket szolgálja?

tibet - Tibet express

Bevonulásuk óta a kínaiak rengeteg utat építettek. Ezek célja nem a tömegközlekedés fejlesztése volt, hanem hogy a hadsereget gyorsan és akadálytalanul lehessen mozgatni, ha szükség lenne rá. Katonai ellenőrzőpontok százai vannak az utakon országszerte.
2007-ben elkészült a Lhászát és a külvilágot összekötő vasút (de csak Kína felé), mely négy kínai nagyvárosból – köztük Pekingből is – elérhetővé tette Tibetet. A vonal különlegessége, hogy a Tibeti-fennsíkon halad át, 4-5000 méteres magasságban. Kína elszántságát jelezte, hogy a tervezés szakaszában külföldi mérnököket is be szerettek volna vonni. A svájciak – a világ legprofibb magashegyi vasútépítői – azt mondták, hogy a kivitelezés lehetetlen, azonban Kína nem riadt meg, és véghez vitte az építkezést.
A közlekedés fejlesztésével még nem is lenne baj. A baj az, hogy a kínaiak által Suhanó Acélsárkánynak nevezett járaton 2-3000 kínai bevándorló érkezik nap mint nap. Egy évre előre minden jegy elkel, és nem véletlen: a kínai kormány komoly anyagi eszközökkel támogat minden bevándorlót. Titkolt, de könnyen átlátható céljuk, hogy rövid időn belül kínaiak tömegeit telepítsék Tibetbe. Így elérhetnék azt, hogy a tibetiek kisebbséggé váljanak saját hazájukban. Ha ez sikerülne, már könnyen be lehetne a helyzetet állítani a világ számára úgy, hogy Tibet mindig is Kína része volt, hiszen „ma is” túlsúlyban van a kínai lakosság. A börtönökben előfordul, hogy a tibeti férfiakat erőszakos módon fosztják meg nemzőképességüktől (ld. Szabadságjogok).

Ásványkincsek és környezettudatosság

tibet - Vízhiány

Tibet ásványkincsekben meglehetősen gazdag, melyek kiaknázására csak napjainkban kerülhet sor. Sajnos a kínai kormány ebben sem a helyiek, hanem kizárólag saját érdekeit érvényesíti. Ezt bizonyítja például, hogy egy kínai bányacég elkezdte kitermelni a szent helynek tartott Jala hegy nemesfémeit. Kína ásványkincseinek 40%-a Tibetben található, melynek kínai neve egyébként (Xizang) “nyugati raktárat” jelent. A kínai vezetés olyan olajóriásokat hívott meg Tibetbe, mint a BP és a Shell, hogy keressenek olajat és gázt, mivel a kínai kutatások eddig nem jártak komoly eredménnyel. Talán legvitatottabb a Nagy Nyugati Vonalnak nevezett terv, mely részben földalatti vízvezetékek, csatornák és víztározók segítségével akarja a vizet Tibetből Kína északi száraz vidékeire szállítani. A 300 km hosszú nyugati vonal nyolcbillió köbméter vizet tudna évente szállítani, és a Sárga folyó felső folyásánál növekvő ipari szükséglet kielégítésére is felhasználnák. A korábban semmilyen iparral nem rendelkező Tibet területén ma egyre savasabb az esővíz, és az erdőirtás is hatalmas méreteket ölt. Látható, hogy Kína rendkívül kreatív tud lenni, ha Tibet gazdasági és ásványkincsekből történő kiaknázásáról van szó. Kár, hogy alkotókészségét nem a békés egymás mellett élés, valamint a vallás és kultúra megőrzésének lehetősége felé fordítja.

Külföldi szervezetek

Tibet külföldi megsegítését Kína gátolja, ahol tudja, 2008-ban betiltottak minden külföldiek által működtetett szervezetet, amelyek célja a helyiek oktatása és általános körülményeik javítása volt. Tibet látogatása a mai napig korlátozott, kínai vízum és speciális engedélyek kellenek hozzá. Mivel a városok közötti tömegközlekedés fejletlen, ezért autót kell bérelni vagy csak stoppolni lehet.

A Dalai Láma öt évtizede szakadatlanul dolgozik azon, hogy a világ megismerje népe helyzetét, így mára számos állam és emberek milliónak támogatását vívta ki. Ez elsősorban álhatatosságának köszönhető, mellyel mindig a párbeszéd és a békés megoldás lehetőségét keresi.
Kelettől nyugatig, a kormányok határozatokat hoztak, hogy a fennálló helyzet – Tibet erőszakos elfoglalása és a szabadságjogok tartós és súlyos megsértése – tarthatatlan. Ezen határozatok felszólítják Kínát, hogy változtasson politikáján és erre konkrét utasításokat adnak. A probléma az, hogy azt nem kötik ki, hogy mi történik, ha Kína nem teljesíti a követeléseket. (ld. A világ hozzállása)

A Láma tántoríthatatlan elszántságát, hogy békés úton oldja meg népe problémáját, 1989-ben béke Nobel-díjjal ismerte el a világ. Kína azonban teljes egészében elvetette a Láma Ötpontos Béketervét. (ld. A világ hozzállása)

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.

Már számos szervezet támogatja a Dharamsalában élő tibetiek oktatását, megélhetését és kultúrájuk megőrzését. A kínai kormány 2008-ban betiltott Tibetben minden külföldiek által működtetett szervezetet, amelyek célja a helyiek oktatása és általános körülményeik javítása volt.
Emiatt mi a Tibetben élőkön szeretnénk segíteni, bármilyen módon.
2010-től minden Velünk Evező részvételi díjából 200 Ft.-ot a Tibetan Village Project nevű szervezetnek jutattunk el. Az Evezzvelem az összes járulékos költséget vállalja, így hozzájárulásod 100%-a közvetlenül az azt illetőkhöz jut el. Ha a 200 Ft.- on felül is szeretnél támogatást nyújtani, akkor azt örömmel fogadjuk, itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Később, miután eljuttattuk az adományt, az eredményekről hírlevelünkben értesülhetsz majd.
Számunkra fontos, hogy tudatában legyél: azzal, hogy Velünk Evezel, máris segítesz!!!


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra
Sarud kenutúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás