in English

Három-szoros gát

tibet - Három-szoros gát

Kína nemcsak a területén élő kisebbségeket, hanem saját polgárait sem tiszteli. Jelenleg a világ legnagyobb gátját építi, hogy az ország egyre növekvő energiaéhségét kielégítse. A Jangcénak, a világ harmadik leghosszabb folyójának egyedülálló látványossága a 193 kilométer hosszú Három-szoros, ahol az addig mintegy 500 méter széles folyó 100-150 méterre szűkül össze, és ahol az áradatot 500-1500 méter magas sziklafalak szegélyezik. Ezt a lenyűgöző látványt veszélyezteti a Három-szoros erőmű megépítése, amely számos műemlék áttelepítéséhez és megsemmisüléséhez vezet, nem beszélve arról, hogy több, mint száz várost önt el a víz, másfél millió lakost kell kitelepíteni, akik nem kapnak megfelelő támogatást új otthon teremtéséhez, így mérhetetlen szegénységgel és kiszolgáltatottsággal kell szembenézniük. Az emelkedő vízszint okozta erózió következtében az elkövetkezendő 10–15 évben pedig további négymillió embernek kell majd új otthont találni. Igaz ugyan, hogy a 300 ezer földműves kap új földet, de szakértők szerint 700 ezernek lenne rá szüksége. Az elárasztott földek pedig Kína legtermékenyebb területei, az a termőföld, amit cserébe kínálnak, sokkal rosszabb minőségű és kevésbé termékeny.

Elkészültekor a 24 milliárd dolláros befektetést igénylő erőmű 185 méter magas gátjával a világ legnagyobb vízerőműve lesz, amely 632 km² területű tavat (nagyobbat mint a Balaton) duzzaszt a folyón felfelé. Nap mint nap, huszonnégy órán át 18 ezer ember dolgozik az építkezésen, hogy mihamarabb befejezhessék azt. Környezetvédelmi és társadalmi szempontból pedig az egész erőmű létjogosultsága megkérdőjelezhető. Korrupciónak köszönhető például egy acélhíd összeomlása 1999-ben, ami 40 ember halálához vezetett, de több ehhez hasonló eset is történt.

tibet - tibeti táj

Környezetvédelmi szempontból egyesek szerint a gát katasztrófához vezethet. Mivel a hulladékelszállítás nem megoldott a területen, rengeteg mérgező anyag kerülhet egyenesen a felduzzasztott tóba, ami a lelassult folyamnak köszönhetően felhalmozódik, ahelyett, hogy gyorsan lefolyna a tengerbe. A kulturális veszteség szintén felbecsülhetetlen. Régészek szerint közel 1300 kulturális és természeti nevezetesség veszhet örökre el a víz alatt. Szintén végveszélybe került a Jangce delfin faj, mely 20-30 millió éve él az ország legnagyobb folyójában, de környezetszennyezés miatt a faj létszáma 100 alá csökkent. A gát elválasztja a minimális egyedszámú faj tagjait egymástól, melyek így nem tudnak szaporodni és valószínűleg kihalásra vannak ítélve.

A Három-szoros erőműnek persze pozitívumai is vannak. A világ legnagyobb vízerőműve Kína növekvő áramfogyasztásának fontos forrása lesz, a 10 ezer tonnás óceánjáró hajók pedig képesek lesznek több mint 2000 kilométer hosszan behatolni az ország szívébe. Várhatóan az olcsó energia és az olcsó vízi közlekedés ösztönzőleg hat a külföldi befektetőkre. Vagyis ismét a pénz nyert az emberi és természeti érdekek felett. Még ennél is fontosabb a presztízs, amit az építkezés sikere jelent: a Kínai nagy fal megépítése óta ez Kína legnagyobb építészeti vállalkozása, amelynek eredményeképp a gát az ország modernitásának szimbólumává válhat az új évezred hajnalán. A baj csak az, hogy a kirakatban ez a kínai nép építő munkájának eredményeként jelenik meg, pedig a fentiek alapján a rombolás sem éppen elhanyagolható mértékű...

 

Mit tehetünk még Tibetért? A tibeti ügy támogatása egyet jelent a problémák békés rendezésének támogatásával, hogy erőszakmentes világban élhessünk:

  • Tudj meg minél többet Tibetről, olvass el minden részt ezen a lapon.
  • Lássuk el pontos és elfogulatlan információval környezetünket.
  • Ha lehetőségünk van, vásároljunk kevesebb Kínában készült terméket.
  • Támogassuk anyagilag Tibet ügyét. Itt léphetsz kapcsolatba velünk.
  • Találkozzunk a 2010 szeptemberében hazánkba látogató Dalai Lámával, aki személyesen kéri a világ támogatását, és buddhista tanításokat ad.

Ismerkedj bővebben a tibeti üggyel, olvass el minden fejezetet ezen a lapon.
További könyv-, film-, és linkajánló itt.

Már számos szervezet támogatja a Dharamsalában élő tibetiek oktatását, megélhetését és kultúrájuk megőrzését. A kínai kormány 2008-ban betiltott Tibetben minden külföldiek által működtetett szervezetet, amelyek célja a helyiek oktatása és általános körülményeik javítása volt.
Emiatt mi a Tibetben élőkön szeretnénk segíteni, bármilyen módon.
2010-től minden Velünk Evező részvételi díjából 200 Ft.-ot a Tibetan Village Project nevű szervezetnek jutattunk el. Az Evezzvelem az összes járulékos költséget vállalja, így hozzájárulásod 100%-a közvetlenül az azt illetőkhöz jut el. Ha a 200 Ft.- on felül is szeretnél támogatást nyújtani, akkor azt örömmel fogadjuk, itt léphetsz kapcsolatba velünk.

Később, miután eljuttattuk az adományt, az eredményekről hírlevelünkben értesülhetsz majd.
Számunkra fontos, hogy tudatában legyél: azzal, hogy Velünk Evezel, máris segítesz!!!


Evezz Velem Egyesület

Gárdonyi Zsolt, elnök
Tel.: +36 30 600 9782
E-mail:
Székhely: 1119 Budapest, Halmi utca 6/B.

On-line jelentkezés itt

Részvételi Feltételek

Alapszabály

LAPÁTRA FEL!

Vízitúra szervezés

Bemutatkozás
Túravezetők
Vízitúra vezető képzés
Vízitúrák
Tudnivalók
Minőség
Mekong
Képek
Ajánlások

Vízitúrák

Visegrád kenutúra

Dunasziget kenutúra

Tiszafüred kenutúra

Vízitúra Öreg-Túr

Vízitúra Mosoni-Duna
Vízitúra Szigetköz
Kenutúra Rába
Vízitúra Csallóközi (Kis)-Duna
Vízitúra Tisza-tó
Vízitúra Velencei-tó
Háros-sziget vízitúra
Sarud kenutúra

Vízitúra folyók

Vízitúra Szentendrei-Duna
Vízitúra Ráckevei (Soroksári)-Duna
Vízitúra Ipoly
Vízitúra Tisza
Vízitúra Bodrog
Vízitúra Garam
Kenutúra Dunakanyar
Vízitúra Budapest Duna
Kenutúra Bodrog-ártér
Tokaj kenutúra
Ráckeve kenutúra

Vízitúra információk

Vízitúra szállás
Vízitúra utazás
Vízitúra elemózsia
Vízitúra felszerelés
Egy átlagos vízitúra menete
Vízitúra képek
Vízitúra video
Osztálykirándulás